Trump pozvao Kongres da odobri finansiranje zida

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kongres da odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali ipak nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da jednostrano odobri financiranje, prenose agencije.

Kako bi osigurao potporu demokrata i javnosti za svoje predizborno obećanje zbog kojeg je savezna vlada djelomično blokirana već 18 dana, Trump je u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće naglasio da je na američkoj južnoj granici sve veća sigurnosna i humanitarna kriza.

Premda je danima nagoviještao da bi mogao iskoristiti svoje predsjedničke ovlasti i proglasiti vanredno stanje na granici kako bi preusmjerio novac za izgradnju zida bez odobrenja Kongresa, čini se da je američki predsjednik ipak spreman nastaviti pregovore s čelnicima Kongresa.

Trump je govor iskoristio kako bi stanje na južnoj granici opisao kao “humanitarnu krizu srca i duše”, prenosi agencija dpa. Kazao je da se na granici zaustavljaju i hapse kriminalci koji su počinili hiljade nasilnih zločina, te da će “hiljade života biti izgubljene ako se odmah ne djeluje”

– Koliko će još američke krvi biti proliveno kako bi Kongres odradio svoj posao – rekao je Trump, navodeći ubistva koja su, kako je rekao, počinili ilegalni imigranti. Dodao je da tragična realnost ilegalne imigracije na južnoj granici predstavlja nekontrolirani tok trgovine ljudima i drogom.

– To je krug ljudske patnje koji je moja administracija odlučna prekinuti – rekao je Trump.

Čelnici demokrata kazali su da Trump izmišlja krizu na granici kako bi ostvario svoje “fiksacije”. Čelnica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je da Trump drži vladu kao taoca zbog svoje “fiksacije” da Amerikanci financiraju, kako je rekla, “skupi i beskorisni” pogranični zid. Vođa senatske manjine Chuck Shumer optužio je Trumpa da “izmišlja krizu”, te ga je pozvao da potpiše dokument o privremenom financiranju savezne vlade kako bi se mogli nastaviti pregovori.

Trump će sutra posjetiti granicu s Meksikom i zasad nije jasno hoće li tamo možda proglasiti izvanredno stanje.

Demokrati su odbacili Trumpov zahtjev da odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida. Zbog toga su propali pregovori o financiranju vlade pa je nekoliko vladinih agencija moralo prekinuti s radom, a 800.000 javnih službenika na prisilnom je kolektivnom odmoru ili rade bez plate. Trump je rekao da bi blokada vlade mogla potrajati mjesecima ili čak godinama, podsjeća Al Jazeera Balkans. 

 

Pročitajte...