Turković: BiH mora pronaći način da se bori protiv hibridne agresije

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je da će protiv onih koji su objavili lažne informacije i klevete poduzeti pravne korake u skladu sa zakonom, kazavši da je u posljednje vrijeme prečesto meta lažnih vijesti i dezinformacija.

– Jasno mi je da ima političkih centara kojima ne odgovara da BiH bude na pravi način i kvalitetno predstavljena u Berlinu, Beču, Briselu ili u Bijeloj kući. U tom kontekstu vidim sve neistine uključujući i one koje je demantiralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke te lažne tvrdnje da sam primila vakcinu u Hrvatskoj – kazala je Turković.

Smatra da je možda došlo vrijeme da se i bh. institucije, kao i brojne druge države i u Evropskoj uniji, počnu baviti pitanjem svojevrsnog hibridnog rata protiv BiH i njenih institucija te namjernog plasiranja lažnih informacija, nerijetko u interesu malignih stranih utjecaja.

– BiH i naši građani, pa i naša ekonomija, institucije i svi patrioti trpe posljedice i štete zbog brojnih kleveta, zlonamjernih i podmetnutih informacija koje pojedini mediji, često pod političkim pritiscima i kontrolom, plasiraju. Medijske kritike nisu problem, ali lažne vijesti jesu – navela je Turković.

Pitala je i kome je u interesu u vremenu kada se svi suočavaju s teškim izazovom trećeg talasa pandemije koronavirusa širiti dezinformacije, ali je pozvala da se pogleda iz kojih uporišta ti napadi dolaze te će svima sve biti jasno.

– Protiv medija koji su objavili lažne informacije i klevete poduzet ću pravne korake u skladu sa zakonom, ali ovdje je važnije da BiH mora pronaći način da se bori protiv malignih stranih utjecaja i hibridne agresije koja i dalje traje, a na šta već odavno upozoravaju brojni međunarodni prijatelji i partneri – napisala je Turković na Facebooku.

Fena

Pročitajte...