Turković razgovarala sa Šehovićem: Animirati građane izvan BiH da glasaju na lokalnim izborima

– Naglašeno je da je Svjetski savez dijaspore organizovao različite akcije i u proteklom periodu, te da je posebna pažnja bila posvećena registraciji bh. državljana za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini

SARAJEVO (AA) – Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, razgovaralasa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Šehović je upoznao Turković sa radom Svjetskog saveza dijaspore, koji okuplja članove iz 24 države iz cijelog svijeta. Naglasio je da je Savez organizovao različite akcije i u proteklom periodu, te da je posebna pažnja bila posvećena registraciji bh. državljana za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Istakao je dobru saradnju sa bh. ambasadama, ali i ukazao na probleme sa kojima se susreću bh. državljani koji žive izvan BiH.

Turković je zahvalila Svjetskom savezu dijaspore na aktivnostima koje su poduzete u proteklom periodu, posebno na doprinosu u animiranju bh. državljana da se registruju za lokalne izbore. Ona je upoznala Šehovića s aktivnostima tima MVP-a za podršku u provedbi lokalnih izbora, koji je imao važnu ulogu u registraciji bh. građana.

Naglasila da je bitno nastaviti aktivnosti u animiranju građana da, nakon registracije, obave i glasanje na lokalnim izborima, kako cijeli posao ne bi bio uzaludan.

Sagovornici su se usaglasili da je važno učvrstiti saradnju Svjetskog saveza dijaspore sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pročitajte...