Turska na granicu s Grčkom angažirala hiljadu pripadnika specijalne policije

Turska angažirala 1.000 pripadnika specijalne policije na kopnenu granicu s Grčkom.

– Dovodimo tim policije od hiljadu naoružanih specijalaca kako bi duž rijeke Marice spriječili prisilno vraćanje migranata u Tursku – kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i dodao da turske snage neće dozvoliti nehumano tretiranje tih ljudi, javlja Anadolija.

Resorni turski ministar Soylu u četvrtak je posjetio pograničnu regiju Edirne, a u obraćanju novinarima kritikovao je djelovanje pograničnih snaga Evropske unije FRONTEX za koje je kazao da se na granici ponašaju kao agencija za provedbu zakona.

Soylu je kazao da je s grčke strane granice u Tursku pokušano vraćanje 4.900 azilanata i da je 164 ranjeno, što je oprečno međunarodnom pravu o traženju azila.

– Niko nije prigovarao zbog tog kršenja prava na azil, uključujući i FRONTEX i EU. To je jedno od najvećih kršenja tog prava – kazao je Soylu.

Turska je suočena s mogućim novim migrantskim valom iz Sirije, a vlasti te zemlje su prošle sedmice saopćile da više neće spriječavati tražioce azila u nakani da napuste tu zemlju i krenu ka Evropi.

Hiljade azilanata su preko Edirnea krenule u Grčku i Bugarsku.

Turske vlasti su odluku o nezaustavljanju tražilaca azila na putu ka Evropi donijele nakon zračnog napada kojeg su 27. februara snage režima Bashara al-Assada izvele na položaje turske vojske u Idlibu.

Soylu je kazao da je preko Edirnea dosad Tursku napustilo 137.878 migranata. Pojasnio je da se taj bilans odnosi samo na ljude koji idu preko kopnene granice, a ne i one koji preko Egejskog mora čamcima pokušavaju da se domognu grčkih otoka.