Turska: Novalić s čelnicima EXIM Banke o aerodromu u Bihaću i autoputu Sarajevo – Beograd

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se u četvrtak u Ankari s Enisom Gultekinom, zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke i Suzan Usta, šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke, saopšteno je iz Vlade FBiH ( Vlada FBiH - Anadolu Agency )
– EXIM Banka finansira isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting

SARAJEVO (AA) – Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, drugog dana posjete Republici Turskoj sastao se u četvrtak u Ankari s Enisom Gultekinom, zamjenikom generalnog direktora EXIM Banke i Suzan Usta, šeficom Odjela za međunarodno kreditiranje ove banke, saopšteno je iz Vlade FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Razgovarano je o finansiranju izgradnje aerodroma u Bihaću i autoputa Sarajevo – Beograd, dionice kroz FBiH. Dogovoreni su daljnji koraci na operacionalizaciji finansijskih detalja. Riječ je o projektima vrijednim pola milijarde eura.

EXIM Banka finansira isključivo projekte vlada na dugoročnoj osnovi, a da bi neka vlada bila kvalifikovana za takvo finansiranje mora imati pozitivan rejting.

FBiH smatra se prihvatljivom za ovakva finansiranja, nakon što je prošla prvu fazu ocjene EXIM Banke, istakli su iz Federalne vlade.

Uz premijera Novalića sastanku je prisustvovao i Nedžad Branković, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH, premijerovi saradnici i Adis Alagić, ambasador BiH u Turskoj.

Federalni premijer od srijede boravi u službenoj posjeti Turskoj tokom koje je planiran niz susreta s turskim zvaničnicima i privrednicima s ciljem omogućavanja novih investicija.