Turska pruža ruku pomoći Libanu: Šalje medicinsku i humanitarnu pomoć uz tim stručnjaka

Ankara, Turska - 5. august 2020: Turska je pružila ruku pomoći Libanu, nakon snažne eksplozije koja je u utorak odjeknula Bejrutom, a u kojoj je poginulo najmanje 135, a povrijeđeno oko 5.000 ljudi. Turska šalje medicinsku i humanitarnu pomoć Libanu, u koordinaciji s Uredom za vanredne situacije i upravljanje katastrofama (AFAD). ( Özge Elif Kızıl - Anadolu Agency )
– Ankara će poslati medicinsku i humanitarnu pomoć, tim stručnjaka te oko 400 tona pšenice Bejrutu nakon razorne eksplozije koja se dogodila u utorak

ANKARA (AA) – Turska je pružila ruku pomoći Libanu, nakon snažne eksplozije koja je u utorak odjeknula Bejrutom, a u kojoj je poginulo najmanje 135, a povrijeđeno oko 5.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca na Twitteru je napisao kako je telefonom razgovarao s libanskim kolegom Hamadom Hassanom te tom prilikom rekao da će Turska poslati medicinsku i humanitarnu pomoć Libanu, u koordinaciji s Uredom za vanredne situacije i upravljanje katastrofama (AFAD).

Koca je rekao i kako će tim od 20 članova danas otputovati u Liban kako bi pomogli u pružanju pomoći povrijeđenima.

Pored toga, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy na Twitteru je saopćio kako je Turska poduzela korake kako bi pomogla Libanu u zacjeljivanju rana, a uz instrukciju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

”Turska je pružila ruku pomoći Libanu, koji je izgubio značajne zalihe pšenice u eksploziji u Bejrutu. TIKA će libanskim vlastima dostaviti oko 400 tona pšenice“, rekao je Ersoy.

Očekuje se da će pomoć biti dostavljena u roku od nekoliko dana.

Ranije je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy rekao kako je Erdogan naredio slanje spasilačkih timova iz svih dijelova Turske, kao i pripadnika turskog Crvenog polumjeseca.

Plan je osigurati pokretnu bolnicu te dostaviti humanitarnu pomoć, koja će se sastojati od lijekova i medicinskog materijala.

Usljed posljedica eksplozije u Bejrutu više od 300.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom, a šteta se procjenjuje na najmanje tri milijarde dolara.

Predsjednik Libana Michel Aoun naredio je transparentnu istragu u vezi s ovim slučajem i proglasio trodnevnu žalost.