Turska: Žene na kursevima uče tradicionalne svadbene plesove

U gradu na istoku Turske Diyarbakiru otvoren je kurs za žene na kojem imaju priliku naučiti sve što je potrebno znati za jednu tradicionalnu svadbenu svečanost, prvenstveno ples i narodne igre, piše Anadolu Agency (AA).

Projekat je pokrenut na inicijativu grupe žena, a u saradnji sa Centrom za podršku porodici u mjestu Baglar, nadomak Diyarbakira. Riječ je o samo jednom od 20 različitih kurseva koji imaju za cilj što više uključiti žene u društveni život.

Kurs na kojem žene imaju priliku naučiti ples i tradicionalne narodne igre pohađa 50-ak žena između 15 i 50 godina. Polaznice kursa praktični dio časova obavljaju u narodnim nošnjama.

Jedna od polaznica Gurbet Akyuz (36), majka troje djece, u razgovoru s novinarom AA kazala je kako je jedan od razloga što je upisala kurs skora svadba njenog rođaka. Istakla je kako se želi pripremiti za tu svadbu.

“Inače, kada odem na neku svadbu, dok svi igraju, ja sjedim po strani. Za mjesec se ženi moj rođak i želim naučiti igrati do te svadbe”, kazala je Akyuz.

Dodala je kako je uvijek bila ljubomorna na one koji znaju igrati, ali da je sada sretna.

Kader Turkyilmaz istakla je kako još od djetinjstva želi naučiti igrati narodne igre koje se praktikuju na svadbama, ali da nikako nije imala priliku za to.

“Ranije sam samo posmatrala dok drugi igraju. Nakon što sam počela sa kursom, mnogo sam naučila. Ja od sada predvodim igre na svadbama”, kazala je Turkyilmaz.

Koordinatorica Centra za podršku porodici (ADEM) Arzu Cetin kazala je kako ovaj centar danonoćno radi kako bi doprinio što većem učešću žena u društvenom životu. U posljednjih godinu dana, sa više od 20 kurseva, privukli su više od 1.250 žena.

“Žene mi jednostavno dolaze i kažu: ‘Mi nismo igrale na našim svadbama, pomozite nam bar da igramo na veseljima naše djece.’ Nakon njihove inicijative pokrenuli smo ovaj kurs”, kazala je Cetin.

Pročitajte...