Tužilaštvo TK će utvrditi ima li elemenata krivičnog djela na kopu u Banovićima

Jedan radnik Rudnika Banovići je smrtno stradao, a dvojica su lakše povrijeđena u sudaru damper kamiona i putničkog vozila jutros na jednom od površinskih kopova. Damper je pregazio manje vozilo iz kojeg su uspjela iskočiti dva putnika. Istragu provodi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, u saradnji s Policijskom upravom Živinice, a očekuje se dolazak i federalnog rudarskog inspektora.

novinar Azra Mešić

Nesreća se dogodila jutros u 6:30 između dvije smjene. Četrdesetdvogodišnji radnik banovićkog Rudnika stradao je u putničkom vozilu koje dovozi radnike od uprave na Bešinu do kopa Turija.

– U službenom automobilu Rudnika smrtno je stradao Mirzet Đerzić, zaposlenik Rudnika,  damper koji se kretao unazad je pregazio ovo vozilo, kazao je za RTVTK Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Kantonalno Tužilaštvo iz Tuzle i nadležni MUP iz Živinica završili su istragu na mjestu nesreće. Konačni izvještaj imat će nakon što federalni rudarski inspektor da svoje mišljenje.

– Izdata je naredba za obdukciju tijela, te naredba za alkotestiranje vozača i bit će urađeno sve drugo da se utvrde okolnosti ove nesreće, kaže Arnautović.

Dva saputnika nastradalog uspjela su iskočiti iz vozila i zadobili lakše povrede, potvrdili su za Televiziju Tuzlanskog kantona u Hitnoj službi Doma zdravlja Banovići. Tužilaštvo još treba utvriditi ima li u ovoj nesreći elemenata krivičnog djela, te jesu li provedene sve mjere zaštite na radu, kazali su danas.

Pročitajte...