Tužilaštvo TK: Pogrešne percepcije javnosti u slučaju Jerko Ivanković Lijanović

Radi pogrešne percepcije javnosti, koja nam je više puta i potvrđena, da je, nakon oslobađajuće presude Suda BiH u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi, isti oslobođen krivnje i u predmetu u kojem je protiv njega i drugih osoba optužnicu podiglo ovo Tužilaštvo, smatramo neophodnim da javnosti pojasnimo da je presuda Vrhovnog suda FBiH, kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerki Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora u trajanju od 7 godina, pravosnažna, i da taj postupak nema nikakvu vezu sa predmetom pred Sudom BiH.

Naime, protiv Jerka Ivankovića Lijanovića postupak je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK, kao i Tužilaštvo BiH, i radi se o dva odvojena krivična postupka.

Kako se radi o pravosnažnoj presudi, slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovu pravosnažno donesene presude.

Podsjećamo javnost o slijedećem:

Vrhovni sud FBiH je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM.

Ranije su u ovom predmetu donesene pravosnažne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

U ovom predmetu je ranije osuđen i Edin Ajanović na jednu godinu zatvora.

Pročitajte...