Tužilaštvo TK: Prijedlog za jednomjesečni pritvor kriminalnoj grupi iz Lukavca

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Zihniju Sinanovića (26), Almina Sinanovića (33) i Amira Korlatovića(35), svi iz Lukavca. Zbog drugih krivičnih djela od ranije  se u pritvorskoj jedinici Kazneno popravnog zavoda u Tuzli nalazi Aldin Hodžić (30), dok su različite mjere zabrane predložene za Larisu Sušić (35) i Sediju Hodžić (54), također iz Lukavca.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u grupi koju je organizirao Aldin Hodžić u periodu od jula do decembra 2017. godine kao saučesnici počinili veći broj krivičnih djela i to udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, produženo krivično djelo  prevara, prinuda prema osobi koja vrši pravosudnu funkciju, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.

Aldin Hodžić je osumnjičen da je iz pritvorske jednice KPZ-a Tuzla organizirao grupu u kojoj su bili i ostali osumnjičeni te da je putem dva  mobilna telefona koja su mu oni  ranije unijeli u  KPZ,  u više navrata i u dužem periodu  pozivao srodnike četiri  druga pritvorenika i  lažno im obećavao i dovodio u zabludu da svojim ili nečijim drugim uticajem na nosioce pravosudnih funkcija ili druge učesnike u krivičnom postupku, može ishodovati njihovo puštanje iz pritvora. Pri tome je ostale osumnjičene angažovao da se lažno predstavljaju, sastaju sa srodnicima pritvorenika ili učestvuju u prevarama na drugi način, te  da od srodnika pritvorenika uzimaju novac kako bi navodno  ishodovali njihovo puštanje iz pritvora. Hodžićevi saučesnici su od članova porodice drugih pritvorenika uzimali novac za obećane usluge a tokom dosadašnjeg dijela istrage je utvrđeno da su Hodžiću ili sebi  na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili  druge za oko 36.000 KM.

Također, Aldin Hodžić je osumnjičen i da je u pismu i preko drugih osumnjičenih  upućivao ozbiljne prijetnje postupajućem sudiji Općinskog suda Tuzla pokušavajući iznuditi da donese rješenje o ukidanju pritvora za njega prije donošenja presude u predmetu. U julu 2017. godine je preko saučesnika platio i angažovao nepoznatog počinioca koji je po njegovom nalogu betonskom pločom razbio prednje vjetrobransko staklo na automobilu u vlasništvu sudije. U septembru 2017. godine je, također preko saučesnika,  platio i angažovao D.M iz Lukavca, koji je  razbio vjetrobransko staklo, izbušio pneumatike i oštetio unutrašnjost automobila sudiji Općinskog suda Tuzla. Protiv ovog lica je  također otvorena istraga u ovom Tužilaštvu, ali je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Podsjećamo, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK su po nalogu Tužilaštva  i uz naredbu Općinskog suda Tuzla 13. decembra 2017. godine izvršili pretrese određenih prostorija KPZ-a Tuzla i na nekoliko lokacija u Lukavcu, te su osumnjičeni lišeni slobode. Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su predati u nadležnost Tužilaštva, donesena je naredba o provođenju istrage i ispitani su na okolnosti izvršenja krivičnih djela.

Istraga u ovom predmetu  je i dalje u toku.

Pročitajte...