Tuzla 17. i 18. septembra domaćin Simpozija o smanjenju smrtnosti majki i novim naprecima u kliničkoj medicini

Tuzla će biti domaćin drugog Internacionalnog  Simpozija o smanjenju smrtnosti majki i novim naprecima u kliničkoj medicini. – Simpoziji se održava u Narodnom pozorištu  Tuzla 17. i 18. septembra, istakla je dr med. sci. Suada Tinjić, predsjednica lokalnog organizacionog Simpozija.

– Simpozij će okupiti stručnjake iz oblasti perinatologije, neonatologije, akušerstva, pedijatrije, perinatalne patologije, dječje hirurgije i dječje kardiologije. Očekujemo oko 500 učesnika i 25 predavača iz zemalja regije, istakla je Tinjić.

Stručnjaci će govoriti o najnovijim dostignućima u perinatalnoj medicini, te brojnim temema važnim za zdravlje žena, majki i djece, istakao je akademik Osman Sinanović, potpredsjednik Organizacionog odbora Simpozija.

Simpozij će, kroz moderne i interaktivne oblike prezentacije, biti prilika za učenje i razmjenu iskustava. – Mi ćemo govoriti na koji način reducirati u svijetu ovu temu, te kako direktno ili indirektno utvrditi uzroke smrtnosti majke u trudnoći ili prilikom porođaja, istakao je prof.dr med.sci Zlatan Fatušić, član Organizacionog odbora Simpozija.

Organizator Simpozija je Internacionalna akademija perinatalne medicine, čiji je predsjednik akademik Asim Kurjak i Internacionalna akademija nauka i umjetnosti BiH. Izvršni organizator je škola ultrazvuka Jan Donald Tuzla, federalno i kantonalno ministarstvo zdravstva i Vlada TK .

 

Pročitajte...