Tuzla će uskoro dobiti Institut za društvena i religijska istraživanja

Imenovanjem nadzornog odbora, poduzet je prvi korak ka uspostavljanju Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli. Tako je ova ideja, o kojoj se u Rijasetu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Muftijstvu tuzlanskom  razmišljalo petnaest godina konačno ušla u fazu realizacije. Uskoro će se pripremiti prostorije, imenovati direktor ove institucije te pronaći adekvatne prostorije. Sa radom bi Institut trebao početi u drugoj polovini ove godine.

Osnivanju Instituta za društvena i religijska pitanja u Tuzli studiozno se pristupilo. Samo je priprema materijala trajala oko dvije godine. Prije nekoliko dana je imenovan nadzorni odbor koji će pripremiti Pravilnik i Poslovnik o radu ovog Instituta a uskoro će biti imenovan i direktor te obezbijeđene adekvatne prostorije za njegovo djelovanje. Cilj osnivanja ove institucije je jasan.

  • Ovaj Institut bi se trebao baviti religijskim fenomenom unutar društvene zajednice, unutar društva, među narodima i koliko religija kao faktor može uticati na međureligijsku saradnju i na međunacionalne odnose i generalno uticaj religije na društvene odnose i zajednicu, rekao nam je predsjednik nadzornog odbora ovog instituta doktor Sead Seljubac.
  • Ovo znači da je fokusiran problem na društvene nauke, fokusiran je problem na skupljanje novog znanja, na promociju univerzlnih vrijednosti nauke koja će koristiti svim ljudima neovisno od vjerske, rasne, spolne ili druge pripadnosti, dodao je akademik Enver Zerem, član nadzornog odbora.

Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli bavit će se istraživanjem društvenih i religijskih tema i neće biti ograničen samo na Islam već će sarađivati i sa drugim sličnim institucijama koje bave tematikom drugih religija.

 

Pročitajte...