Tuzla domaćin Simpozija o zaštiti od cyber kriminala

S napretkom tehnologije, uvezivanjem evidencijskih i upravljačkih sistema u mrežu, raste i opasnost od takozvanih hakerskih, cyber napada, krađe podataka i preusmjerenja tokova informacija. Na Balkanu se moramo ozbiljnije pripremiti za to, poručeno je sa 13. međunarodnog simpozija INTSIKT koji je danas počeo u Tuzli. Organizator je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Tuzli, a o bliskim temama raspravlja više od 60 stručnjaka.

Preusmjeravanje novca sa bankovnih računa, krađa podataka sa evidencije pružatelja usluga, osiguravajućih kuća ili drugi primjer – preusmjerenje komandi proizvodnog pogona neke fabrike pute interneta, nije više nečija tuđa stvarnost. Približila se zemljama Balkana, kažu stručnjaci za zaštitu od sajber napada koji danas i sutra učestvuju na Simpoziju o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u Tuzli.

– Recimo Hrvatski Telecom koji ima – što veće što manje napade, stalno i drugi operateri, isto kod nas, a ovdje nije bilo ozbiljnijih napada. Nismo još toliko zanimljivi, ali je pitanje dana kad će početi takve stvari događati na ovim prostorima, kaže za RTVTK Saša Dešić, voditelj Odjela za istraživanje i inovacije u kompaniji Ericsson Nikola Tesla, u Zagrebu.

Predstoji nam vrijeme energetski efikasnijih, pametnih kuća i stanova i zaštita od napada morat će biti softverski bazirana.

– Imamo velike sitsteme, i napadi na njih se odnose na preuzimanje podataka jer su svi veliki sistemi na mreži. S druge strane na šta stavljamo fokus je na sve te uređaje povezane na mreži, pojašnjava prof. dr. Aljo Mujčić, profesor Elektrotehničkog fakulteta.

IT stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije na ovom Simpoziju planski tematiziraju i saradnju na nivou trećeg ciklusa studija.

– Želim da sitaknem da ćemo ove godine raditi na doktorskom studiju na interdisciplinarnom studiju sa fakultetima iz inostranstva i ta će saradnja uroditi plodom, prof. dr. Nerdina Mehinović, dekanesa Elektrotehničkog fakulteta.

Ovo je 13. Intsikt, a partner u organizaciji Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli je tuzlanski BIT centar.

Pročitajte...