Tuzla ima preduslove za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje sa Indonezijom

Na nedavno održanom sastanku između gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i Ambasadorice republike Indonezije, Amelie Achmad Yani razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja ekonomske i kulturne saradnje između Tuzle i Republike Indonezije. Prema riječima ambasadorice Yani, Republika Indonezija, zainteresovana je za proširenje postojeće saradnje sa partnerima u Bosni i Hercegovini, te da je grad Tuzla jedan od gradova koji posjeduju veoma dobre preduvjete za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje. Ambasadorica je istakla da će se osobno zalagati za intenziviranje postojeće saradnje i time pridonijeti ekonomskom razvoju.

– Iako je mala zemlja u odnosu na Indoneziju, Bosna i Hercegovina je dobra lokacija za osvajanje šireg tržišta, koje bi obuhvatilo sve zemlje Balkana, pa i šire, izjavila je Ambasadorica Achmed Yani.

Gradonačelnik Imamović izrazio je uvjerenje da će se, postojeći odnosi između Republike Indonezije i BiH, u budućnosti nastaviti graditi i razvijati, jer saradnja sa državom, kao što je Indonezija, pridonosi jačanju privrede i stabilizaciji ekonomskog stanja u BiH. Istakao je da grad Tuzla ima velike potencijale, za saradnju i razvoj, u IKT industriji, proizvodnji, turizmu, trgovinskoj razmjeni i poljoprivredi, koje je moguće dodatno razvijati konkretnim projektima.

Tokom boravka u Tuzli, Ambasadorica Achmed Yani, sa saradnicima, posjetila je nekoliko tuzlanskih privrednih subjekata, sa ciljem konkretnih dogovora o saradnji.

Pročitajte...