Tuzla je ponovo medena , izlagači iz BiH i Hrvatske danas i sutra na Trgu slobode

U Tuzli je, u organizaciji  Saveza pčelara Tuzlanskog kantona  i uz pokroviteljstvo kantonalne Vlade  otvoren 16. Sajam Medena Tuzla. Stručna savjetovanja i predavanja, ocjena kvaliteta meda te odlična ponuda  svih proizvoda koje možemo dobiti od pčela  obilježit će  dva dana Sajma. Već od  jutra Tuzlaci su krenuli u obilazak štandova. Izlagači su bh. pčelari ali tu su, čini se već  tradicionalno, i gosti iz Hrvatske. Zijad Biserović iz gunje ( Hrvatska ) kaže da su njihovi proizvodi prepoznati u Tuzli pa i danas potrošačima nude sve što pčela može dati.  I Halil Kurtović iz Novog Travnika je zadovoljan svojim predstavljanjima u Tuzli i reakcijama kupaca.  Indira Fazlić pčelarka iz Tuzle dodaje da su sajmovi veoma važni svima koji pčelare budući da su jedina prilika da pčelari predstave svoje proizvode.

Važnost ovakvih promocija prepoznala je i Vlada TK – generalni pokrovitelj ovogodišnje Medene. “Do kraja godine,  podržat ćemo još nekoliko sličnih manifestacija pčelarstva”- kaže resorni kantonalni ministar Vahidin Smajlović koji je govoreći o važnosti pčela i njhove uloge u oprašivanju usjeva podsjetio na čuvenu izreku “ako nestane pčela nestat će i života na planeti Zemlji”.

A  pčele opraše više od 70 % biljnih kultura područja na kojem se nalaze. I naravno proizvode med čijom se kvalitetom naši pčelari najčešće mogu pohvaliti. Analize prijavljenih medova na sajmu Medena već su završene. Analizirano je 122 uzoraka meda i veoma smo zadovoljni kvalitetom kazao je  Fadil Vrtagić, predsjednik Saveza pčelara TK

Sutra drugog dana Sajma će biti proglašen i šampion meda ovogodišnje Medene, te dodjeljene medalje u ostalim kategorijama.