Tuzla: Muzej Istočne Bosne deseti put na meti vandala (FOTO)

– Posljednji u nizu napada dogodio se prošle noći, a porazbijana stakla uposlenici te kulturno-historijske ustanove zatekli su kada su jutros došli na posao
TUZLA (AA) – U proteklih pet mjeseci, Muzej Istočne Bosne u Tuzli deset puta bio je meta napada nepoznatih vandala koji su kamenjem razbijali prozorska stakla na objektu u kojem se muzej nalazi. Istraga o ovim dešavanjima je u toku, a uključilo se i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednji u nizu napada dogodio se prošle noći, a porazbijana stakla uposlenici te kulturno-historijske ustanove zatekli su kada su jutros došli na posao.

˝Muzej koji već 70 godina čuva naslijeđe naroda sa ovog prostora i ima eksponate stare preko 7.000 godina do danas nalazi se u opasnosti. Ovdje se ne radi samo o razbijanju stakala, nego se plašimo da ne dođe do uništavanja eksponata, što bi bila nenadoknadiva šteta˝, izjavila je na današnjoj pres konferenciji Nataša Perić, v. d. direktora Muzeja Istočne Bosne.

Prema njenim riječima i pošle sedmice neko je razbijao stakla u toku radnog vremena, dok je osoblje Muzeja bilo na poslu. Zaposlenici su potom izašli iz zgrade, ali nikoga nisu vidjeli.

˝Ne znamo zašto ni ko to radi. Policija i Tužilaštvo rade svoj posao, a ne možemo ni pretpostaviti šta je motiv zbog čega se nanosi šteta. Nadležnom Ministarstvu za sport i kulturu TK-a uputili smo dopis u kojem molimo da se odobre sredstva za ugradnju nadzornih kamera, jer njih nemamo. Omamo samo alarmni sistem te za popravku prozora. Muzej nema grijanje i polupani prozori bi nam bili dodatna otežavajuća okolnost za rad˝, kazala je Perić.

Muzej Istočne Bosne ima više od 30.000 eksponata iz perioda od neolita, preko srednjovjekovne Bosne, osmanskog i austrougarskog perioda, perioda socijalističke izgradnje, vremena između dva svjetska rata, a sada skupljaju i predmete iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Osim tih eksponata, u Muzeju se čuvaju i djela tuzlanskih kipara i slikara, te bogata numizmatička zbirka, dokumenti i naoružanje.

Od 1947. do 2004. godine Muzej se selio 20 puta. Muzej je u nadležnosti Tuzlanskog kantona, a 2004. godine tadašnja općina, a danas Grad Tuzla Muzeju je na trajno korištenje dala zgradu u naselju Kojšino.

˝Zgrada zahtijeva adaptaciju u skladu sa muzejskim standardima, za šta su potrebna dva miliona KM, ali bili bismo zadovoljni i kada bi se uložila četvrtina iznosa za osposobljavanje barem jednog dijela zgrade˝, zaključila je Perić.

Pročitajte...