Tuzla nudi rješenje Elektroprivredi BiH: Šljakom će se puniti praznine u rudniku?

Odlagalište šljake iz Termoelektrane Tuzla neće biti smješteno na nekadašnjem površinskom kopu Šićki Brod, na granici između Tuzle i Lukavca. Ovo je rezultat velikog pritiska javnosti i protesta koje su organizovali građani rubnih naselja koja gravitiraju ovim dvjema lokalnim zajednicama, a sve je ozvaničeno posljednjim izmjenama Prostornog plana Tuzlanskog kantona.

Svi se bune

Ipak, pitanje odlaganja šljake, koje je u ovom trenutku jedan od najvećih problema TE Tuzla, još nije riješeno, s obzirom na to da u izmijenjenom planu nije data precizna lokacija, nego su kao potencijalne navedeni otvoreni površinski kopovi Rudnika Kreka, i to prvenstveno PK Šikulje i kopovi na području Živinica i Banovića, kao i eksploatisani rudnici slanice na Tetimi iznad Tuzle.

– Ostale su nam dvije varijante za odlagalište šljake iz TE Tuzla. Jedna je zapunjavanje napuštenih prostorija Rudnika soli Tetima, a druga su površinski kopovi u TK-u, na kojima je okončana eksploatacija. Odlaganju trebaju prethoditi studije. Za sada nismo tačno odredili koji su to kopovi, na jedom od sastanaka spominjao se kop Šikulje, međutim, ne mora značiti da će biti baš taj. Imamo napuštene kopove i na području Živinica i Banovića i sve su to potencijalne lokacije, kazao je Emir Softić, pomoćnik kantonalnog ministra za prostorno planiranje.

Ovo odlagalište je prvobitnim nacrtom izmjena Prostornog plana planirano na lokalitetu Šićki Brod, na granici između Tuzle i Lukavca, a nedaleko od TE Tuzla, zbog čega je ovo mjesto i izabrano kao ekonomski najisplativije. Na bivšem površinskom kopu Šićki Brod je po okončanju eksploatacije formirana prirodna, jedna od najčišćih akumulacija vode, s potencijalom korištenja za piće. Međutim, izgradnji šljačišta su se na ovom lokalitetu oduprli građani i Tuzle i Lukavca, prvenstveno poučeni ostalim šljačištima u okolini TE Tuzla, koja nisu pravilno zbrinuta.

Kao alternativna lokacija ponuđen je rudnik Tetima, koji je Gradska uprava Tuzla ponudila kao odlagalište. Ovo odlagalište bi, prema tvrdnjama iz Gradske uprave, bilo ekološki najprihvatljivije, ali i korisno za zemljište iznad rudnika.

– Trebalo bi cijevima transportovati nakvašenu šljaku do podzemlja rudnika Tetima i na taj način TE Tuzla se rješava šljake, ne ugrožava okolinu, a rješava na Tetimi mogući ekološki problem ukoliko se praznine u rudniku budu povećavale, kazao je tada gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

S druge strane, Grad Živinice je odlučan – nikakvo odlagalište šljake iz TE Tuzla ne dolazi u obzir na području ove lokalne zajednice. Obrazloženje je ponudio gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

– Ne dolazi u obzir. Obrazloženje je jednostavno. Živinice ne dobijaju nikakve nadoknade zbog štetnog uticaja TE Tuzla. Tuzla dobija ta sredstva od Elektroprivrede BiH i mi nemamo ništa protiv, ali smatramo da i mi imamo pravo. Drugo, ni TE Tuzla i EPBiH još se nisu izjasnili za izgradnju toplovoda prema Živinicama kako bismo riješili pitanje centralnog grijanja. Čekamo već šest mjeseci i to su stvari koje eliminišu mogućnost odlaganja na području Živinica, ispričao nam je Kamenjaković.

Gradnja toplovoda

​Da li bi promjena u odnosima EPBiH i TE Tuzla prema Živinicama mogla promijeniti stav gradskih vlasti, ostaje da se vidi, s obzirom na to da je direktor TE Tuzla prije nekoliko dana najavio da je upravo toplovod prema Živinicama jedan od najznačajnijih projekata za naredni period.

Konačni izbor odlagališta će svakako zavisiti od ekonomske isplativosti za EPBiH i TE Tuzla, zbog čega je u prvom planu otpočetka i bio PK Šikulje, udaljen nekoliko stotina metara od termoelektrane.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

Pročitajte...