Tuzla: Promovisana prva knjiga hirurgije u BiH

Prva knjiga hirurgije u BiH pod nazivom “Hirurgija/Kirurgija” promovisana je sinoć u Tuzli. Glavni urednici su profesori doktori sa UKC-a Tuzla Samir Delibegović, Fuad Pašić i Goran Krdžalić, koji su okupili najbolje hirurge iz Tuzle, Sarajeva, Banje Luke i Mostara i napravili sintetiziranje hirurških znanja na nivou pet državnih medicinskih fakulteta. Udžbenik će biti od velike koristi, prije svega bh. studentima koji su do sada koristili knjige iz Srbije i iz Hrvatske. Ima 16 autora urednika, 22 poglavlja i 11 koautora, najistaknutijih hirurga iz cijele BiH.

Novinarka:Devleta Brkić

Ova jedinstvena knjiga je rezultat zajedničkog rada 16 autora i 11 koautora. Knjiga ima 1246 stranica i 22 poglavlja, a obrađuje sve hirurške oblasti i daje savremena saznanja sa stručnim i znanstvenim spoznajama, istaknuto je na promociji koja je održana sinoć u Tuzli. Prof. dr. Samir Delibegović uvjeren je da će knjiga biti od velike koristi, prije svega bh. studentima koji su do sada uvijek koristili knjige iz Srbije i iz Hrvatske.

– Smatrali smo mi, glavni urednici, kolega Krdžalić i Pašić, zajedno sa mnom, da jednostavno u BiH se nalazi taj kvalitet profesora da to možemo izvesti odnosno napisati jednu takvu knjigu. I tako je krenuo taj projekat. Mogu lično za sebe reći da je to izraz mog profesionalnog života, dodao je prof. dr. Delibegović.

Oni koji će koristiti knjigu imat će na jednom mjestu koncentrisano znanje s puno podataka. Knjiga je pisana tako da bude moderna, pregledna, da lako upućuje na stvari važne studentima medicinskih fakulteta i specijalizantima hirurgije. Jedan od urednika, profesor doktor Fuad Pašić, istakao je da je ispunjen zadovoljstvom jer se radi o kapitalnom, fundamentalnom djelu, udžbeniku po kojem će učiti studenti širom BiH.

– To je velika satisfakcija. Kroz ovu knjigu žive naši učitelji, naši profesori koji su nama prenosili znanja. Mi smo se usudili, urednici iz Tuzle, da okupe ljude dobre volje, vrhunske profesore, napravili smo knjigu koja je na ponos svima nama u cijeloj BiH. Idemo dalje zajedno, bolji, pametniji i jači, naglasio je prof. dr. Pašić.

Jedan od autora koji je učestvovao u ovom velikom projektu profesor doktor Ismet Gavrankapetanović kazao nam je da je ova knjiga ogromna stavar za Bosnu i Hercegovinu, te da je počastvovan što je dao svoj doprinos u njenom nastajanju.

– Imam običaj reći, kada uradite ovako dobro, lijepo djelo to je nešto što odzvanja u vječnost, ostaje puno iza nas. I zato sam ponosan, zahvaljujem se kolegama iz Tuzle koji su inicirali ovaj projekat, kolegama iz svih centara u BiH. Mislim da je ovo jedan dobar put, put kojim treba da hirurgija dalje ide, ali i društvo u cijelini, dodao je.

Knjiga je dobila više nego afirmativne recenzije prof.dr.Božine Radevića iz Srbije, prof.dr. Aleša Tomažića iz Slovenije, prof.dr.Miroslava Bekavca Bešlina iz Hrvatske i najstarijeg živuđeg profesora hirurgije u Bosni i Hercegovini prof.dr. Ekrema Dizdarevića. Profesor doktor Bešlin izjavio je da je upravo knjiga ono od čega znanje počinje, dodajući, da knjiga „Hirurgija/Kirurgija“ jedan nacionalni udžbenik, koji je okupio najveće snage, najeminentnije profesore u BiH.

– Bilo mi je drago da kao recenzent mogu reći što mislim o toj knjizi. U svakom slučaju doživljaj te knjige za mene je nešto što kada prenesem u Hrvatsku prosto ne vjeruju da je takvo nešto moguće raditi. Ovo je jedan grandiozan spomenik BiH, naglasio je Bešlin.

Na kraju promocije autori su svoju knjigu poklonili studentici završne godine Medicinskog Fakulteta u Tuzli, Kenani Ljuci, jednoj od najboljih studentica Univerziteta u Tuzli. Nakon promocije u Sarajevu i Tuzli, uslijedit će promocije u Banjoj Luci, Foči i Mostaru.

Knjigu “Hirurgija/Kirurgija” objavljuju Dobra knjiga i Udruženje endoskopskih hirurga BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...