Tuzla uz majke Srebrenice: Poslane važne poruke podrške i suosjećanja

Ovog jedanaestog u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli umjesto majki Srebrenice brojini građani. Mirnim okupljanjem u centru grada pruži su podršku majkama koje su danas bila na obilježavanju 25. godišnjice srebreničkog genocida. Opominjati kako se zločini više nikada ne bi ponovili, poruke su poslane iz ovoga grada. Također, U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Sarajevu i Tuzli 11. jula tačno u 12 sati simbolično su se oglasile sirena za “prestanak opasnosti”. Na taj način odata je počast žrtvama.

Žene Srebrenice danas u rodnom kraju, bolnom ognjištu. Fatihama, uzdasima i molitvama dočekale su i ovu 25. godišnjicu genocida. Kao i one kobne, kukavičke za neprijatelja –  95 godine, ovaj juli hladan je za njih. Umjesto hrabrih majki,  ovog posebnog jedanaestog na tuzlanskome trgu:

Neformalna grupa građana danas je podijelila tugu majki Srebrenice. Ovdje na trgu Slobode poslali su poruke. Poruke da se Srebrenica više nikada i nikome i nikome stravični zločini ne dogode i ne ponove.

Među njima i oni koji su zločine u Srebrenici osjetili na svojoj koži. Hasanović Naza u genocidu je izgubila 20 članova svoje uže porodice. Muža, dva brata. Danas je na trgu sa  unukom – Ejubom. Ime je dobio po svom djedu, Nazinom suprugu.

“Ovi dani nama su najteži, ne može ti niko nadokanditi da ti da čitav svijet. Mog muža ne može niko nadoknaditi. Imamo problem još uvijek što nam nisu svi pronađeni. Mnoge grobnice nisu ni otkrivene i da li će se otkriti.”,
pred našim kamerama ispričala je Naza Hasanović iz Srebrenice.

Na mirnom mimohodu zatičemo i Zahu Hodžić, iz zvorničkog Liplja. Rat je zauvijek promijenio njen život, priča nam. Izgubila je ono najvrijednije kaže, svog sina.

“Teška iskustva. Mi smo bili prvi na udaru. Kod Zvornikaimali smo jedno srpsko selo koje je odmah udarilo na nas i popali nam sve i mi smo po šumama bili. Izbjegli smo u Cersku, bili i u julu 92 smo došli za Tuzli.. Nismo ništa imali. Sin mi je poginuo u 23 godine ,snaha ostala trudna”, navodi Zaha Hodžić iz Liplja.

Brojni građani na ovaj 11. juli poslali su simbolične poruke podrške majkama Srebrenice  sa tuzlanskog kako ga mnogi nazivaju trga žrtava Srebrenice.

“Ovo se ne može negirati .. zločini i ove slike danas iz zle. Da su uopšte to mogli da ubijaju djecu, komšije, da bacaju tijela na deseto mjesto, to je za mene nepojmljivo. Užas.”, istakla je Marija Jurčenko iz Tuzle.

“Poruka podšrke majkama Srebrenice. Ispunjeni smo jer smo danas tu, u njihovo ime opominjemo, s njima se sjećamo i s njima pamtimo i tugujemo, poruke su sa ovoga skupa. ”

Tuzlaci su danas položili i cvijeće na spomen obilježjima u Tuzli. Svojim prisustvom podršku majkama dali su i  brojni akteri političkog života Tuzle.

 

 

Pročitajte...