Tuzlaci donijeli medalje iz New Yorka sa svjetskog informatičkog takmičenja

Učenici tuzlanske Elektrotehničke škole koji su bili najbolje rangirani na državnom informatičkom takmičenju Microsoft office specialist, vratili su se jučer ujutru sa svjetske smotre znanja iz Njujorka sa dvije osvojene medalje. Ove godine su maturirali, ali njihov uspjeh također je i potvrda imidžu jedne od najatraktivnijih škola u Tuzlanskom kantonu i cijeloj BiH, kažu njihovi profesori.

novinar Azra Mešić

Tarik Džambić, Sead Smailagić i Almir Subašić su nakon dominacije na nivou Bosne i Hercegovine, znanje iz rješavanja zadataka na Microsoftovim aplikacijama demonstrirali u New Yorku i u Tuzlu donijeli nagrade za treće i četvrto mjesto.

– Kada kombinujemo sve kategorije u jednu, bilo je oko 180 takmičara, po 30 takmičara po kategoriji. Konkurencija je veoma jaka i nije uopšte lako pobijediti, kaže Sead Smailbegović.

On je apsolutni državni prvak, a na prošlogodišnjem američkom takmičenju bio treći u svojoj kategoriji. Ove godine plasirao se kao četvrti, a treću poziciju ostvario je Tarik Džambić.

– I prošle godine sam bio kad sam ostvario deveto mjesto u svojoj kategoriji. Ove godine sam imao više sreće. Pored toga bili smo u Njew Yorku, na Time Squareu i vidjeli Kip Slobode, što neki Amerikanci nemaju priliku tokom života, kaže Tarik o utiscima sa jednosedmičnog putovanja.

Nije bilo sumnje u spremnost ovih učenika za takmičenje, kažu njihovi mentori. No, uz ogroman trud, uspjeli su savladati još jednu veliku prepreku.

– Naravno taj odlazak na svejetsko prvenstvo je zavisio o finansijskim sredstvima i moram reći da već dvije godine zaredom to je najveći problem kako skupiti ta sredstva i bez pomoći ljudi dobre volje, to bi bilo jako jako teško, pojašnjava mentor Damir Kunosić, profesor u Elektrotehničkoj školi.

Na svjetskom prvenstvu takmičari nisu bili samo srednjoškolci, nego i studenti u dobi do 22 godine, pa je uspjeh ovih momaka još značajniji. I oni će ove godine na studije, ali imaju i zajednički projekt na kojem rade.

– Ja sam se upisao na Fakultet elektrotehnike zajedno s mojom kolegom Tarikom, a konkretno, sporedna aktivnost nam je omladinska organizacija koja ima za cilj da donese neka nova znanja i pomogne drugim ljudima, kaže za RTVTK Almir Subašić, koji je na državnom takmičenju bio prvi u svojoj kategoriji i prvi put putovao na svjetsko.

Svjetskim takmičarima nude se brojne prilike za studije i rad i izvan zemlje, ali Tarik, Sead i Almir ostat će zasad u Tuzli, odnosno Sarajevu gdje su upisali fakultete.

Pročitajte...