Tuzlaci mirnom šetnjom kroz grad odaju počast stradalima u genocidu

Tuzlaci su danas simbolično pješačili 8372 koraka kroz grad u znak sjećanja na isto toliko žrtava srebreničkog genocida. Neki od njih redovni su na ovom mirnom pohodu.

– Od prvog dana, otkako su mi javili učestvujem, tu sam i mislim da ću to raditi dokle god mogu, kaže Rešad Altumbabić, jedan od njih.

Među Tuzlacima je u šetnji bila i devetnaestogodišnja Belma Omerović čiji su roditelji iz Srebrenice, a u genocidu je izgubila amidžu i djeda.

– Mislim da mi mladi treba da ovo čuvamo od zaborava ovo, a igrom slučaja moj otac je preživio sve i još više me vuče da to opominjem da se nikad više ne ponovi, kaže Belma za RTVTK.

Mirnu šetnju pokrenula je neformalna grupa građana i ovo je šesta godina otkako u Tuzli organiziju ovaj događaj. Ove godine priredili su i tematsku izložbu u holu BKC-a koja svjedoči dešavanjima u Srebrenici.

– Srebrenica je možda najcranja rana rata u BiH, a antifašistička Tuzla je uvijek bila spremna da ukaže da sve negativne pojave da nam se u budućnosti ne bi ponovile, kaže Adi Selman, član organizacijskog odbora mirne šetnje.

Tuzlaci i građani iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, među njima i jedna grupa migranata koja boravi u Tuzli u sjećanje na julski genocid šetali su od Bosanskog kulturnog centra sjevernom saobraćajnicom do naselja Sjenjak, te nazad kroz grad do Trga žrtava genocida u Srebrenici gdje se svakog 11. dana u mjesecu u potrazi za istinom i pravdom okupljaju porodice  ubijenih i nestalih u ovom stravičnom stradanju.

Pročitajte...