„Tuzlanski arhivski dani“ okupili stručnjake iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH

U Tuzli se održava dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom „Tuzlanski arhivski dani“. Okupila je stručnjake iz oblasti arhivistike, historije i informaciono-komunikacijskih tehnologija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Izloženo je 17 naučnih radovi sa okvirnom temom „Elektronski zapisi kao historijski izvori četvrte generacije – značaj, zaštita i korištenje”. Riječ je veoma aktuelnoj temi s obzirom na činjenicu da u arhive već godinama stiže sve više digitalne građe.

Prilagođavanje arhiva potrebama vremena obilježenog novim tehnologijama je proces i zato je najvažnije raditi na razvoju i razumijevanju novih tehnologija i njihovoj efikasnoj primjeni, ističu stručnjaci. Tako će se i digitalna građa kvalitetno zaštititi ali i biti dostupna korisnicama, onda kada oni to trebaju. Za taj proces izuzetno su važni i ovakvi stručni skupovi, čulo se u Tuzli.

Inače, Međunarodnu konferenciju „Tuzlanski arhivski dani„ organizovalo je Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku. Konferenciju je sinoć svečano otvorio ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...