Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija (RH) proširuju saradnju

Oko 7 miliona konvertibilnih maraka vrijedni su projekti koje u oblasti obrazovanja zajedno realizuju Brodsko-posavska županija iz Republike Hrvatske i Tuzlanski kanton. Jedan je ovo od najuspješnijih poslijeratnih primjera prekogranične saradnje, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Iskustvo stečeno u ovoj, u narednom periodu, moglo bi se proširiti i na druge oblasti života. O tome je razgovarano danas u Lukavcu gdje su se susrele delegacije Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona.

Nakon što je uspješno okončan projekat Pametne škole, vrijedan 3,2 miliona konvertibilnih maraka, krajem prošle godine počela je realizacija i projekta Pametne škole 2, u okviru kojeg će u sektoru obrazovanja Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije (RH) biti investirano 3,6 miliona konvertibilnih maraka. Projekti se provode u okviru EU/IPA INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom je obostrano, istaknuto je danas prilikom susreta delegacija Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona

“Ova dosadašnja saradnja bila je izvrsna. Bila je prijateljska i želimo da taj odnos, uz svu zahvalnost koju još jednom danas i ovdje iskazujem, tu saradnju nastavimo” istakao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

“Složit ću se sa premijerom Hodžićem da je naša dosadašnja suradnja bila i prijateljska i profesionalna. S obzirom da mi u Hrvatskoj imamo znatno više “utakmica u nogama” kada su u pitanju EU fondovi ja bih ovom prilikom istaknula da je Tuzlanski kanton zajedno sa CRP-om ispunio one osnovne preduvjete za upravljanje EU fondovima,  kada oni budu došli u tom obliku u BiH” ističe Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije (RH).

Na tragu programiranja za finansijsko razdoblje 2021-2027. na nivou Evrope u fokus dolaze privreda, poduzetnici, istraživanje, razvoj i primjena inovacija. Upravo je to prilika i za proširenje saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, što i jeste bilo u fokusu današnjeg susreta.

“Ministarstvo privrede, kao nosilac razvoja Tuzlanskog kantona, već je napravilo Strategiju razvoja Tuzlanskog kantona za planski period 2021-2027. godina. Vjerujem da su i kolege iz Brodsko-posavske županije u toku ili su izradile, a ako nisu mislim da bi bilo dobro da jedna od saradnji bude i zajednička Strategija za taj planski period” kaže ministar za privredu u Vladi Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić.

“Očekujem da razvijemo interes za tri nove oblasti. Dakle, to su privreda odnosno gospodarstvo, zdravstvo i obrazovanje u kojima ćemo razviti nove projekte koji će znatno podići konkurentsku osnovu Tuzlanskog kantona i  naravno, ono što je čini mi se najbitnije, uvesti Tuzlanski kanton u 21. stoljeće” kaže premijer Hodžić.

“Prilika za suradnju nije samo u okviru financiranja prekograničnim izvorima sredstava. Postoji mogućnost i prijave zajedničkih  projekata naših istraživačkih institucija, visokobrazovnih institucija na centralizirane programe, kao što je HORIZON, Erasmus+ i druge mogućnosti financiranja ovakvih projekata, a evo mislim da međusobno povjerenje postoji među nama i da smo se prepoznali kao kvalitetni partneri za budućnost” istakla je danas gospođa Brechelmacher.

Već najesen očekuje se nastavak razgovora između delegacija Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, kada bi trebao biti potpisan i Memorandum o saradnji, odnosno definisani konkretni projekti koji bi se zajedno mogli realizovati u narednom periodu.

Pročitajte...