Tuzlanski kanton: Povećava se broj građana koji ne mogu kupiti ni hranu

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli dnevno pripremi 2.400 obroka, koje dalje transportuju na devetnaest punktova za svoje korisnike. Zbog posupljenja namirnica, i značajnog broja prijava novih korisnika, prehrana građana u narednoj godini će biti vrlo otežana, ukoliko se ne povećaju novčani iznosi koje vlasti izdvajaju za rad Narodne kuhinje, kaže direktorica Mensura Husanović.

Narodna kuhinja Imaret svakog dana pripremi i na punktovima u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu i Gračanici podijeli 2 400 obroka. Pored toga, 230 obroka dostavljaju na kućni prag, a riječ je uglavnom o penzionerima, socijalno ugroženim i bolesnim korisnicima. Potrebe odnosno broj zahtjeva s terena je daleko veći, navodi direktorica Husanović, ali su i kapaciteti kuhinje ograničeni. Osnovne životne namirnice su poskupile, pa se naglo povećava i broj zahtjeva građana, kojima je ovaj vid pomoć potreban. Nedavno je samo u jednom danu stiglo 10 prijava. Novac planiran budžetom na početku godine, brzo se troši. Otvaranjem vlastite pekare, planirane su uštede koje bi se kasnije, korisnije mogle potrošiti. Međutim, cijene brašna su porasle tako da je i tu nastao problem.

Osim Vladi TK, iz Narodne kuhinje su se obratili i lokalnim zajednicama koje su do sada pomagale njihov rad, prije svih gradovima Tuzli i Gračanici, i općinama Lukavac i Kalesija. Kuhinju su do sada pomagala različita preduzeća i građani, pa se nadaju da će se praksa dobrih ljudi nastaviti. Mesa još uvijek ima dovoljno, ali su potrebne druge namirnice. Potrebno je brašno, ulje, riža, tjestenine, grah, začini.

Građani s kojim smo razgovarali ispred Narodne kuhinje u Tuzli kažu se da su njihovi najveći neprijatelji glad i siromaštvo. Zbog svakodnevne borbe za preživljavanje, nemaju vremena da razmišljaju o bilo čemu drugom.

Detaljnije u video prilogu.

Pročitajte...