Tuzlanski kanton prednjači u digitalizaciji katastarskog zemljišta

Kada je riječ o digitalizaciji katastarskog zemljišta, oko 46 odsto ukupne površine Federacije BiH je vektorizirano. Kantoni i općine su odradili dobar posao, tvrde u federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove ali Tuzlanski prednjači u tome. Od maksimalne uključenosti općina do rada bez finansija, gdje god je u službenoj upotrebi bio uključen novi premjer, skoro je sve vektorizirano. Grad Tuzla je uradila najveći posao i uz nešto manje ostataka, uspješno je izvela digitalizaciju. S druge strane, neke općine poput Teočaka, imaju granične probleme koji se tek moraju riješiti da bi ovaj proces uspješno završili.

Vektorizacija katastra je pokrenuta 2003. godine. Uz različita ograničenja, od kojih je najčešće nedostatak novca, proces se polako primiče kraju. Za sada je u federaciji digitalizovano 69,6 odsto parcela. Kantoni su ozbiljno shvatili ovaj posao pa je učešće, zajedno sa općinama dobro, izuzev u Glamoču i Bosanskom Grahovu koji još nemaju podatke premjera u službenoj upotrebi. Tuzlanski kanton je ostvario dobre rezultate po ovom pitanju.

  • To je jedan kanton koji prednjači u mnogim stvarima a u katastru ima dobre rezultate. na području Tk, sve katastarske općine, gdje je bio novi premjer u službenoj upotrebi, skoro sve su vektorizovane i tu smo imali maksimalnu uključenost svih općina. Bilo je negdje problema sa finansijama, neke su se uključile prije a neke kasnije ali mislim da je sve završenop što se tiče vektorizacije svih općina na Tuzlanskom kantonu, kazao nam je Nedžad Pašalić, pomoćnik direktora za geoinformatiku, federalne Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U Tuzli je kompletno završen proces digitalizacije katastarskog zemljišta a na tome se radilo preko deset godina. Posljednjih pet godina, sve promjene u katastru rade u digitalnom obliku u jedinstvenom softveru za federaciju. Zavedeno je više od 120 hiljada parcela u katastru. Svi podaci se ažuriraju u realnom vremenu i svaka je promjena vidljiva.  Time su ubrzali izdavanje potrebne dokumentacije građanima i olakšali rad svojim službenicima.

  • Sada je sve to usklađeno. Svaka promjena u operatu je vidljiva u planu, svaka promjena u planu je vidiljiva u operatu. odmah nakon provođenja svake promjene, istog trenutka možete izdati službeni katastarski podatak. A i u tom dijelu izdavanja dokumentacije je ubrzan proces. jer je pojednostavljen postupak izdavanja službenih podataka tipa prostornog lista, kopije katastarskog plana, uvjerenja i puno većih zahtjeva od drugih službi, pojasnio nam je Edis Imamović, stručni savjetnik za GIS, Služba za geodetske i imovinsko pravne poslove Grada Tuzla.

S druge strane u Teočaku je drugačija situacija. Ovdje je vektorizaciju radila općinska služba jer nije bilo dovoljno finansija za angažovanje firmi. A problemi sa digitalizacijom su i dalje prisutni, no najviše zbog specifičnog položaja ove općine.

  • Imamo problem sa pograničnim dijelom. Teočak graniči sa republikom Srpskom i postoje nejasne granice općine i nekih dijelova. Nije jasno u čijoj nadležnosti se nalaze čije parcele sa područja općine Teočak. Postoji jednostrana linija, određena od Republike Srpske. Njihova uprava je odredila granicu, iako granicu utvrđuju međuentitetske državne komisije, pojasnio je Kaim Čajlaković, stručni saradnik za imovinsko pravne poslove općine Teočak.

Postoji još jedan problem.

  • Zemljišno-knjižni podaci, općine teočak još uvijek se vode na području RS-a, odnosno općine Ugljevik. Tako da svaki građanin za bilo koju potrebu mora dole da se javi i često ljudi nisu ni upućeni da se pored katastra u teočaku promjene moraju vršiti u općini ugljevik. U budućnosti planiramo uraditi izlaganje tih podataka tako da će se otkloniti i taj problem, kazao je Čajlaković.

Narednim korakom u Teočaku žele sjediniti podatke iz katastarskog i zemljišno-knjižnog operata kako bi podaci bili podudarni. No zbog toga što su pogranično područje, te što su planovi malog razmjera, taj će proces potrajati. Ali će biti završen. I u Sapni postoji problem vezan za podatke zemljišne knjige koja je ostala u Općisnkom sudu Zvornik. Taj će se problem pokušati riješiti kroz implementaciju registracije nekretnina gdje se uspostavljaju nove zemljišne knjige po novom premjeru i za dijelove općine Sapna. Kako je rečeno u Federalnoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove, kolege iz uprave u RS-u, u digitalnom obliku dali su te podatke Općinskom sudu u Kalesiji, koji je nadležan za Sapnu, kako bi mogao vršiti uspostavu zemljišnih knjiga po novom premjeru. Iako je ovo dug i mukotrpan proces, očekuje se da će ubrzo biti završena digitalizacija katastarskog zemljišta na području cijele FBiH.