Tuzlanski kanton: U 95 % saobraćajnih nesreća krivci su vozači

Iza nas je tragičan vikend. Na području Kalesije poginule su četiri osobe – dvije u saobraćajnoj nesreće u Tojšićima, a dvoje mladih se utopilo u rijeci Spreči. Na području ove općine danas je Dan žalosti. Inače, tokom vikenda zabilježene su 24 saobraćajne nesreće u Tuzlanskom kantonu. Još 6 osoba zadobilo je teže, a 7 lakše tjelesne povrede. U kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova ponovo pozivaju na oprez, jer kako kažu i u 95 odsto saobraćajnih nesreća koje su se dogodile ove godine – krivac je bio vozač.

U prvih devet mjeseci ove godine, na području Tuzlanskog kantona dogodilo se 2150 saobraćajnih nesreća. To je za 0,4% više u odnosu na isti period prošle godine. Smrtno je stradala 31 osoba, što je povećanje za 19,2 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. godine godine. Broj osoba sa lakšim tjelesnim povredama je ostao na istom nivou.

  • Glavni uzrok svih saobraćajnih nesreća je vozač. Ono što zabrinjava je da je prije nekih pet do šest godina taj procenat učešća vozača bio od 80 do 85 odsto. U prvih devet mjeseci 2017. godine njegovo je učešće 95 odsto. Samo pet odsto topada na tehničku ispravnost vozila, stanje kolovoza i vremenske uslove što zabrinjava. Mi znamo kakvi su putevi na području našeg kantona, koliko su stara putnička motorna vozila i koliko neispravna ali da vozač učestvuje sa 95 odsto je stvarno zabrinjavajuće, rekao je portparol MUP-a TK, Izudin Šarić.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ističu da, kada su u pitanju i vozači i pješaci, uzrok nesreća je nepoštivanje Zakona o bezbjednosti saobraćaja, nepoštivanje ograničenja brzine i vožnja pod uticajem alkohola. Mnogo vozača zatečeno je u vožnji bez položenog vozačkog ispita. Crne tačke na putevima Tuzlanskog kantona odavno su utvrđene.

Najkritičniji pravci na području Tuzlanskog kantona su putevi, magistralni put M4 Doboj – Zvornik, odnosno dionica puta Tuzla – Zvornik, magistralni put M8 Tuzla, Orašje, Gradačac, Srebrenik i put M18 Živinice – Kladanj. Imamo dosta smrtno stradalih osoba na području Živinica, Lukavca i Banovića, dodao je Šarić.

Uprava policije Mup-a TK u svom planu rada i u narednom periodu, glavni akcenat je stavila na problem saobraćaja. Osim represivnih akcija, koje provode radnim danima i vikendom, izvode i veliki broj preventivnih akcija upozorenja sa različitim organizacijama. Međutim, kako su vozači u 95 odsto slučajeva uzrok saobraćajnih nesreća, ono na čemu svi više moramo raditi je mijenjanje svijesti vozača o značaju poštivanje propisa.

 

 

 

 

 

Pročitajte...