Tuzlanski kanton već sedmi dan nema novozaraženih koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu već sedmi dan nema novozaraženih koronavirusom. U posljednja 24 sata izvršena su 132 testiranja na korona virus i nema potvrđenih pozitivnih slučajeva. U kućnoj izolaciji nalazi se 807 osoba. Do danas je ukupno urađeno 2514 testiranja.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 58 osoba pozitivnih na koronavirus. Nakon uspješnog oporavka 20 osoba iz bolnice otpušteno je kući, dok su se u kućnoj izolaciji oporavile tri osobe.

– Kada je riječ o hospitaliziranim osobama na UKC Tuzla imamo 5 osoba, MIB jednu, Brčko 1, u kućnoj izolaciji 51 pozitivnu osobu. Kada je riječ o zdravstvenom stanju osoba u bolnicama, svi su stabilni, niko nije na respiratoru i nije životno ugrožen, kazala je ministrica Dajana Čolić.

Kada je u pitanju karantin u Hotelu Tehnograd, ministrica Ćolić još jednom je ponovila da je Kantonalni štab civilne zaštite još prošle sedmice Federalnom štabu civilne zaštite uputio zahtjev da se naredba o karantinu sa 28 smanji na 14 dana. Također, ističe, da je izdavanje rješenja nadležnost Fedralnog ministarstva zdravstva.

– Da se u tih 14 dana urade dva retestiranja, u razmaku od 48 sati, i u zavisnosti od nalaza, ukoliko budu negativni, da Federalno ministarstvo zdravstva, koje je ovlašteno izda rješenje o prestanku karantina. Mi smo porodicama prenijeli informaciju da to nije naša nadležnost. Ono što je također sporno jeste da one osobe koje su u BiH ušle na području RS i Brčkog dobijalju rješenja koja su u skladu sa njihovim zakonima, ističe Čolić.

Ministrica je još jednom pozvala na strpljenje, kako osobe u karantinu, tako i članove njihovih porodica. Pridržavanje propisanih mjera bitno je radi opšteg zdravlja i opšteg dobra svih građana BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...