Tuzlanski učenici ostvarili veliki uspjeh na Internacionalnom festivalu muzike Primavera u Bijeljini

U Etno-selu Stanišići kod Bijeljine od 01. do 04. marta održan je Treći internacionalni festival muzike Primavera koji je okupio više od 320 mladih umjetnika iz regiona.

Učenici Osnovne muzičke škole Tuzla i Srednje muzičke škole ”Čestmir Mirko Dušek” ostvarili su odlične rezultate u izuzetno jakoj konkurenciju na ovom međunarodnom takmičenju.

Juče (nedjelja) posljednjeg dana festivala održano je takmičenje za učenike u pet kategorija na instrumentu gitara. Učenici, u klasi Darka Gajića, Elvir Isabegović pobjednik je kategorije osvojivši prvu nagradu, Alem Dautović je osvojio drugu, a Ermin Džafić treću nagradu.

Organizator festivala je Udruženje građana Muzički umjetnici Semberije. Na festivalu su se predstavili mladi iz 61 osnovne i srednje muzičke škole iz zemalja regiona.

Predsjednik Uduženja građana Muzički umjetnici Semberije, Siniša Pajić, kazao je da su ove godine učesnici mladi umjetnici koji pohađaju osnovne i srednje muzičke škole u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Takmičenje se tokom tri festivalska dana održavalo u disciplinama klavir, klavirski duo, violina, harmonika, flauta, gitara, te solo pjevanje i vokalni ansambli.

Ljubitelji klasične muzike, osim takmičarskog dijela, u sva tri festivalska dana mogli su uživati u koncertima pobjednika festivala koji su se održavali u večernjim satima, a ulaz za sva takmičenja i koncerte bio je slobodan.

– Velika je čast nama u Udruženju da svojim radom obogatimo kulturni život u gradu, ponudimo atraktivne sadržaje i tako stavimo Bijeljinu na kulturnu mapu regiona – istakao je Pajić.

On je poručio da ovaj festival, kao i sve što rade u Udruženju, nije samo promocija klasične muzike, nego i njegovanje najvećih ljudskih vrijednosti.