Tuzlanski vatrogasci upriličili “Dan otvorenih vrata”

Profesionalna vatrogasna brigada Tuzla organizovala je u subotu na Trgu Slobode Dan otvorenih vrata, odnosno  druženje sa građanima. Ovom prilikom predstavili su svoje zanimanje, opremu s kojom rade, kao i svakodnevne obaveze.

Posao vatrogasca spada među najplemenitija, ali i najteža zanimanja. Maj je mjesec u kojem se obilježava Dan zaštite od požara i Dan vatrogasaca, te je danas bila prilika da Pripadnici profesionalne vatrogasne brigade Tuzla danas su u ovom gradu  predstave svoj rad.

Emir Zonić  PVB Tuzla:

Danas smo otvoreni za pitanja građana a posebno za djecu, koja nas često posjećuju i u našoj bazi. Omogućili smo i građanima i djeci da iz vatrogasne “korpe” vide Tuzlu iz ptičije perspektive.

Vatrogasci su sretni što obavljaju ovaj posao i služe građanima. Stava su da se ovim poslom bave i zbog njegove neizosatvne humanosti.

Emir Zonić PVB Tuzla:

Sedam godina sam vatrogasac a ovaj posao sam izbrao prije svega jer je human ali i zbog adrenalina i timskograda.

Ademir Memišević  PVB Tuzla:

pet godina sam vatrogasac i uživam u svom humanom poslu jer je velika čast doprinjeti gradu i spašavati ljudske živote.

Edin Tankić  PVB Tuzla

Jedan sam od najmlađih vatrogasaca, godinu i po dana sam tu, a ovaj posao volim i zbog humanosti i adrenalina, jer niti jedan dan nije isti.

Iako se često zaboravi, značaj vatrogasca u društvu je ogroman. Kako kažu, spadaju mešu profesionalne timova koji su najbolje pripremljeni za rješavanje nesreća. Daleko od mitske ideje da vatrogasci postoje za gašenje požara, njihov se rad širi daleko dalje od plamena. Vatrogasci su zaduženi za prisustvo u ekstremnim situacijama ili drugim nesrećama. Od njihove spremnosti i brzine vrlo često zavise naši životi.

Pročitajte...