Tuzlu u 2021. godini očekuju značajni razvojni programi

Grad Tuzla u 2021. godini dobit će  novo ruho.  Rekonstruisat će se gradska putna infrastruktura, a nastavit će se i projekat dugoročnog snadbijevanja Tuzle do 2035. godine. Na ovaj način dodatno će se vršiti uštede, a postrojenje za pitku vodu na jezeru Modrac služit će samo za interventno vodosnabdijevanje. Cilj Gradske uprave je privući i strane investitore koji će ulaganjem u Tuzlu dodatno puniti budžet, ojačati ekonomski razvoj grada, ali i doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta. Predviđena je  i rekonstrukcija tuzlanskog izletišta Ilinčica, kao i realizacija brojnih projekata u prigradskim mjesnim zajednicama grada.

Novinar: Dino Dropić

Prateći Strategiju razvoja, Tuzlu u ovoj godinu očekuju brojni značajni projekti. Prvenstveno, to se odnosi na višegodišnji projekt vodosnadbnijavanja grada. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ističe kako je važno kontinuirano raditi na poboljšanju kvaliteta uslova života svih stanovnika.

“Mi nastavljamo projekat dugoročnog vodosnadbijevanja Tuzle do 2035. godine i biće puno  posla. Meni je najzanimljivije da se cjevovod od Stupara do Tuzle, koliko je to kilometara, promijeni, a  on je 1910 godište. Zamislite kolike će tu biti uštede. Imamo nove bunare nove količine vode tako da će naše postrojenje za pitku vodu na Modracu biti samo za interventno vodosnadbijevanje. Samo kada ovdje nešto otkaže da se sistem dopuni i mirni smo bez obzira na povećanu investiciju investitora. Nastavićemo intenzivno, tu gubimo najviše vremena. Intenzivno ćemo nastaviti sa stvaranjem uvjeta za privlačenja što većeg broja domaćih i stranih investicija”, rekao je Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle.

Kako navodi Imamović, brojni strani investitori žele uložiti novac u razvoj Tuzle, a na ovaj način dodatno se puni i budžet grada. Njihovim ulaganjem otvaraju se i nova radna mjesta koja dodatno jačaju ekonomski razvoj Tuzle. Budžetom grada u iznosu većem od 65 miliona KM, predviđena je i obnova gradske putne infrasturkture.

“Nastavićemo projekat ulice Mirze Delibašića. Prekinuli smo to do Petra Kočića, imate kružni tok kod tenisa. Sad nastavljamo prema raskrsici kod MUP-a. Prekinuli smo te radove  da ne bi zimi preskakali taj rok, moramo to brzo završiti, a veliki su zahvati, veliki je posao. Radićemo kružni tok ovdje prema Paša Bunaru i to će biti  veliki zahvat. Čekamo samo da se upale asfaltne baze koje se pale polovicom trećeg i ovog mjeseca. Radićemo i Ilinčicu. Kada govorimo o kontinuitetu mi smo aplicirali 2018. da osvojimo evropske pare za Ilinčicu i osvojili smo milion maraka u projektu. Ušli smo kada su u pitanju turistički projekti od 160 konkurenata širom evrope u top 8 i osvojili te pare”, istakao je Imamović.

 Tuzlansko izletište Ilinčica uskoro će dobiti novo ruho. Raspisani su tenderi za nabavku led rasvjete, uređenje staza za bicikliste, kao i obnovu doma gdje svi posjetioci Ilinčice mogu odmoriti, konzumirati hranu i piće. Cilj gradonačelnika je realizovati i niz projekata u prigradskim mjesnim zajednicama. Sve kako bi Tuzla dobila još ljepši izgled, a stanovnici uživali u ljepotama i svim pogodnostima koja ona nudi.