U – 17 se priprema za nastup na EP u Hrvatskoj

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Nogometna U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema se u Zenici za Evropsko prvenstvo koje će se odigrati u Hrvatskoj od 3. do 19. maja.

Selektor Sakib Malkočević ističe kako će vrijeme u najvećem gradu srednje Bosne iskoristiti za rad na taktici za predstojeće susrete.

Reprezentativci su se juče okupili u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici, gdje se, tvrde, maksimalno spremaju za izazove na EURO 2017.

Malkočević kaže kako će na Evropsko prvenstvo otići 18 igrača uz nadu da će ”na šampionatu napraviti još jedan iskorak bh. omladinskog fudbala”.

„Uslovi su odlični, radimo u miru, okupili smo se konačno svi, jer su jučer neki imali prvenstvene utakmice. Imamo sedam dana do prve utakmice, a prije svega radit ćemo na taktičkom planu, razgovarat ćemo i gledati utakmice protivnika i praviti treninge na osnovu toga. Veliki je ovo uspjeh našeg omladinskog, ali i fudbala uopće. Prošle godine nismo razočarali na EP u Azerbejdžanu. Nadam se da ćemo ove godine napraviti još jedan iskorak“, smatra Malkočević, javlja Anadolu Agency (AA).

Malkočević na spisku ima na raspolaganju 24 igrača, ali će samo 18 imati priliku da zaigra za nacionalni tim na Evropskom prvenstvu.

„Tek smo počeli. Tu je 18 igrača koji su igrali elitni krug, plus šest koji su igrali u prvom krugu kvalifikacija u Moldaviji, i sve smo ih okupili. Svi smo dio tima, ali nažalost samo 18 putuje. Prednost imaju naravno ovi koji su igrali elitni krug, ali imamo pet ili šest dana, može se desiti i neka povreda. Tu je i sa nama selektor U-19 reprezentacije Toni Karačić. Sigurno da će i njegovo prisustvo kao člana stručnog štaba poboljšati kvalitet. S nama je i trener Adin Mulaosmanović koji je povrijeđen ali će s nama ići jer je dio tima“, rekao je Malkočević.

O protivnicima Malkočević je kazao kako se radi o izuzetno dobrim ekipama i istakao da su selekcije Njemačke i Republike Irske izuzetno jake, što su pokazale i u elitnom krugu takmičenja.

„Sve reprezentacije na Evropskom prvenstvu imaju kvalitet. O Njemačkoj ne treba trošiti puno riječi, gledao sam njihove utakmice, daju u prosjeku više od šest golova po utakmici. Irska je u elitnom krugu osvojila devet bodova bez primljenog gola, fizički su jaki sa puno trke. Srbiju najbolje poznajemo jer smo igrali s njima, ali ići ćemo utakmicu po utakmicu. Možda je i bolje što igramo prvu utakmicu sa Njemačkom da vidimo gdje smo, a samo naše učešće je veliki uspjeh. Potrudit ćemo se da što bolje odigramo. Bit će sigurno i naših navijača i imamo mnogo motiva da odigramo dobro Evropsko prvenstvo“, poručio je Malkočević.

Nada se da će neki od igrača uz pravilan rad kroz klubove i ostale reprezentativne selekcije zaigrati jednoga dana i za „A“ selekciju BiH.

„Cilj našeg Saveza je da od ovih mlađih selekcija pravimo igrače za ‘A’ reprezentaciju. Dug je to proces, oni su još u uzrastu gdje su velike oscilacije, tako da se ne može davati sud. U svojoj kategoriji igraju zaista dobro što potvrđuju rezultati, ali uz pravilan razvoj u klubovima i kroz ostale reprezentacije nadam se da će jednog dana zaigrati i za ‘A’ reprezentaciju“, zaključio je Malkočević.

Rijad Sadiku, kapiten U-17 reprezentacije i igrač FK Sarajevo rekao je kako su svi zadovoljni uslovima u Zenici.

„Kamp u Zenici je fantastičan, svaki put nas prijatno dočekaju, podignu atmosferu na jedan viši nivo. Osjećamo se kao kod kuće. Svi smo jedna velika porodica, suigrači su stalno zajedno, stalno se družimo, igra, zabava i prije svega naporan rad. Savez nam je omogućio odlične uslove“, rekao je Sadiku.

Sadiku je istakao kako igraju u teškoj grupi u kojoj je selekcija Njemačke favorit, ali da je samim plasmanom na EP ostvaren veliki uspjeh.

„Imamo jake ekipe, skupina je teška. Sve ekipe su vrhunske, sa Njemačkom kao favoritima. Bitno je kako ćemo se predstaviti, a samim plasmanom na Evropsko prvenstvo smo ispunili svoj cilj. Nećemo se predati, borit ćemo se do zadnje kapi znoja i pokušati ostvariti što bolji rezultat“, rekao je Sadiku.

Izabranici selektora Malkočevića pripremat će se i u narednim danima u Zenici, a za petak je najavljena i konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen dosadašnji rad kao i planovi za susrete Evropskog prvenstva.

Prvi meč grupe ”C” BiH 4. maja igra protiv Njemačke, tri dana kasnije protiv Irske, te 10. dana u narednom mjesecu sa Srbijom. Dvije prvoplasirane ekipe iz četiri grupe izborit će plasman u četvrtfinale UEFA U-17 EURO 2017.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno