U Beogradu danas predstavljanje sramotnog izvještaja komisije Vlade RS o Srebrenici

Sedam članova takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine održat će danas u Beogradu konferenciju za novinare.

Novinarima će se obratiti predsjednik Komisije Gideon Greif, potpredsjednik Јuki Osa, te članovi komisije Marija Đurić, Steven Meyer, Adenrele Šinaba, Walter Manoschek i Markus Goldbach.Članovi Komisije će prethodno, u prostorijama pres-centra Udruženja novinara Srbije razgovarati sa predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organizacija iz Srbije i Republike Srpske.

Podsjetimo, riječ je o skandaloznom izvještaju čiji se sadržaj kosi s utvrđenim činjenicama. Komisija koju je formirala Vlada Republike Srpske tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida, uprkos međunarodnim presudama. Izvještaj je izazvao brojne reakcije.

Između ostalih, Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, u potpunosti je odbacio zaključke ovog izvještaja, nazivajući njegov sadržaj “sramotnim”.

Komisija je, kako je ranije rekao Rosensaft, imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim pro-srpskim stavovima”.

Pročitajte...