U BiH do kraja sedmice nestabilno s kišom, temperature zraka u padu

Danas u većem dijelu zemlje pretežno oblačno vrijeme. Na istoku i sjeveroistoku Bosne sa sunčanim razdobljima. U Hercegovini, na jugozapadu, zapadu Bosne i u Krajini sa kišom. U ostatku zemlje padavine se očekuju krajem dana ili u večernjim satima. Obilnije padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren na sjeveru Bosne sjeverni i sjeveroistočni, u ostalim područjima jugoistočni. Jutarnje temperature od 3 do 9, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 11 do 17, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 19 °C.

Do kraja ove sedmice u Bosni i Hercegovini će preovladavati nestabilno vrijeme s kišom, a intezivnije padavine očekuju se u Hercegovini i u jugozapadnoj Bosni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, više sunčanih intervala izgledno je krajem sedmice u Hercegovini, dok će se u ostalim područjima zadržati oblačno vrijeme s povremenom kišom.

Jutarnje temperature zraka kretaće se između tri i devet stepeni Celzijusovih u Bosni, a u Hercegovini do 14. Maksimalne dnevne temperature imaće vrijednosti između deset i 15 stepeni Celzijusovih u Bosni, a na jugu zemlje oko 18.

U periodu od 13. do 19. novembra preovladavaće nestabilno vrijeme s kišom u Hercegovini. U planinskim i predplaninskim područjima Bosne očekuje se snijeg i susnježica.

Prema trenutnim sinoptičkim kartama, veće količine padavina prognoziraju se početkom naredne sedmice. Pred kraj prognoziranog perioda, snijeg je moguć i na krajnjem sjeveru Bosne. Temperature zraka će biti u laganom padu, maksimalne dnevne od šest do deset stepeni početkom i od dva do sedam stepeni krajem sedmice.

Nestabilno vrijeme kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, problemi sa snom. Tokom jutra preporučljivo je posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će biti svježije.

Pročitajte...