U BiH se traga za 7628 nestalih osoba

 „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u BiH“, naziv je ogkruglog stola koji je danas održan u Brčkom. Ovom prilikom je istaknuto da se u našoj zemlji traga za 7628 osoba. Stoga je porodicama nestalih prezentirana je informacija o traženju nestalih za prošlu i planovima za ovu godinu.

Nedostatak preciznih informacija najveći je problem u procesu traženja nestalih  osoba u BiH. Nedostaje i interes i politička volja institucija vlasti da se ne pronađu posrtni ostaci nestalih osoba, poručeno je danas.

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH regionalni je lider u procesu traženja nestalih, a to su potvrdile i susjedne zemlje i Međunarodne organizacije, naglašeno je danas. U našoj zemlji i regiji još traga se za 11.000 nestalih osoba, a u BiH traži se 7628 nestalih. Pozvali su Tužilaštvo BiH, policijske agencije i državne vlasti da pomognu rad Instituta u procesu traženja nestalih osoba.

1.614 tijela nestalih osoba nema identifikaciju. Nalaze se u mrtvačnicama, jer se identifikacija obavljala na osnovu predmeta, odjeće i obuće. Okrigli sto  „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u BiH“, održavat će svaka tri mjeseca u jedom od gradova u BiH.

Pročitajte...