U BiH stigle 23.400 BioNTech/Pfizer vakcina

Pfizerove vakcine iz COVAX programa stigle su danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevo. U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva isporuka za BiH putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa. Kako su bh. vlasti ranije izvijestili iz COVAX mehanizma, u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ove vakcine biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu. Izrazila je očekivanje da će BiH u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina od ove koja je danas stigla.

– Mi smo već pripremili i dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što brže napustilo zračnu luku. Ministarstvo civilnih poslova je u ime BiH još prošle godine potpisalo ugovor sa GAVIJEM i pristupilo COVAX mehanizmu – dodaje Gudeljević.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johann Sattler istakao je da je ova isporuka vakcina ključna za početak procesa oporavka.

– Unatoč zastojima koji su se javili na globalnom nivou zbog nestašice i kašnjenja BiH je druga zemlja na Balkanu koja dobija vakcine iz COVAX mehanizma – naglašava Sattler.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je danas da je uspostavljeni COVAX mehanizam, iz kojeg su danas stigle prve isporuke vakcina protiv koronavirusa u BiH, osigurao niske cijene vakcina za sve.

– Ujedinjeno Kraljevstvo je do sada obezbijedilo 1,3 milijarde funti pomoći za što skoriji završetak pandemije. Od toga 540 miliona funti za COVAX mehanizam – ističe Field.

Bosna i Hercegovina je putem mehanizma COVAX naručila 1,2 miliona doza vakcina. Kako su bh. vlasti ranije izvijestili iz COVAX mehanizma, u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.