U BiH temperature prelaze 40 stepeni

Danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Poslijepodne ponegdje na istoku Bosne je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura od 20 do 26, a dnevna do 41°C.

Također, crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoku temperaturu vazduha upaljen je danas za područje Bihaća, Tuzle, Sarajeva i Mostara gdje će temperatura biti i do 40 stepeni Celzijusa, dok je za ostale krajeve na snazi narandžasto upozorenje.

Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 sati na području Bihaća, Tuzle i Sarajeva biće između 37 i 39, a Mostara između 38 i 40 stepeni Celzijusa.

Narandžasti meteoalarm na snazi je danas na području Prijedora, Banjaluke, Višegrada, Foče i Trebinja gdje će biti vrlo vruće, uz najvišu temperaturu vazduha od 35 do 38, lokalno i viša.

Na području Livna danas će od 12 do 17 sati najviša dnevna temperatura zraka biti između 34 i 36 stepeni , pa je na snazi narandžasti meteoalarm.

Crveno upozorenje znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbjednost ljudi i životinja.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. U petak sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana, što poslijepodne može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 20 do 26, a dnevna do 37°C.

 

Pročitajte...