U Biološkoj zbirci otvorena izložba „Kuća sjeveroistočne Bosne“

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzej Istočne Bosne Tuzla priredili su izložbu tradicionalne bosanske arhitekture „Kuća sjeveroistočne Bosne“. Riječ je o izložbi koja objedinjuje panoe i makete, a na kojima su predstavljene tradicinalne kuće sjeveroistočne Bosne.
Izložba „Kuća sjeveroistočne Bosne“ rezultat je višegodišnjeg istraživanja uposlenika JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, provedenog sa ciljem dokumentovanja tradicionalne stambene arhitekture na području našeg kantona. Izložba se sastoji od sedamnaest izložbenih panoa, na deset panoa su predstavljene stare kuće na prostoru sjeveroistočne Bosne dok se na ostalih 7 može naći veoma veliki broj informacija o tipovima kuća, materijalima te građevinskim i arhitektonskim rješenjima korištenim prilikom izgradnje ovih objekata. Dio izložbe je i deset maketa starih bosanskih kuća sa prostora našeg kantona, koje su po uputama uposlenika Zavoda, izradili učenici srednje Građevinsko – geodetske škole u Tuzli.
Kuća Suljagića sa pratećim objektima, objašnjava Hadžimusić, pripada tzv. seoskoj čardakliji, a sačuvala je svoju autentičnost, dok je 1840. godine kuću Mare Popović izgradio njen svekar, a skeletna konstrukcija objekta je drvena. Izložbom su obuhvaćene i kuće porodica Junuzović iz Banovića, Kabarić iz Živinica, Muhić iz Kladnja, Smajlović iz Srebrenika, Hadžić iz Doboj-Istoka, Bugilović iz Gornje Tuzle i Gradaščević iz Gradačca. Riječ je o privatnim objektima, u čije se održavanje ulaže mnogo truda i novca. Sve kuće, osim kuće Gradaščevića, pripadaju seoskom tipu bosanske kuće, a zajedničko im je da su sve pokrivene drvenom šindrom ili tzv. “biber-crijepom kopitarom”. Zidovi su od kamena, blatnog maltera, ćerpića, zemlje ili drveta.
Prof. dr. Mirsad Kunić sa Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Tuzli govorio je o fenomenu bosanske kuće, o karakteristikama gradnje starih građevina i rezultatima istraživanja graditeljskog kulturnog naslijeđa u našim krajevima i širim prostorima.
Izložba u Biološkoj zbirci Muzeja Istočne Bosne u Tuzli je postavljena povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Ova postavka je ranije obišla Kalesiju, Lukavac, Živinice, Banoviće, Tešanj i Zvornik, a cilj je ista obiđe sve bh.gradove kako bi što više ljudi vidjelo stare kuće sjeveroistočne Bosne, koje su svjedoci kulturno-historijskog i graditeljskog naslijeđa ovog područja unazad nekoliko vijekova.