U BKC TK počeli “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”

Godišnjicu genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK ove godine obilježava trodnevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”. Program koji traje do 7. jula činiti će ga tri događaja koja su kroz različite aspekte tematski vezana za počinjeni genocid i svaki od njih za misiju ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Program je sinoć započeo izložbom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koja je otvorena u Velikoj galeriji BKC.
“Dane sjećanja na genocid u Srebrenici” BKC TK otvarila je izložba dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“ koju su priredili Memorijalni centar Srebrenica i Centar za postkonfliktna istraživanja. Izložbu čine inovativni, kreativni i obrazovni multimedijalni materijali čijom se prezentacijom javnosti čine dostupnom činjenice o istragama i presudama o genocidu u Srebrenici. U galeriji BKC-a u Tuzli prezentirane su pravne činjenice i dokazi o okončanim i trenutnim procesima koji se tiču genocida u Srebrenici. Dio je ovo projekta koji je pokrenut prošle godine.
Ovakav vid izložbe je jedinstven način borbe protiv relativizacije i negiranja zločina. Ono što je čini, međutim, još važnijom jeste njen doprinos da se izbjegne ponavljanje ovakvih zločina u budućnosti. Srebrenica sa sobom ne nosi osvetu, već trajni podsjetnik na ono što se nikada ne smije ponoviti.
“Dani sjećanja na genocid u Srebrenici” nastavljaju danas od 19.30 sati promocijom romana “Šta su meni ptice” autora Fajke Kadrića, utemeljen na istinitoj priči Ekrema Redžića, ratnog kurira koji je tokom rata bio veza između slobodne teritorije i opkoljene Cerske, dijela zaštićene zone Srebrenica. Trodnevni program se završava promocijom knjige novinara i književnika Mehmeda Meše Pargana „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“ koja je zakazana za četvrtak 7. jula u 19.00 sati u Plavoj sali BKC-a. Ova knjiga putopisa i reportaža nastajala je tokom posljednjih desetak godina na autorovim putovanjima po domovini i pred čitaoce podastire sliku Bosne i onog što je čini.

Pročitajte...