U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 128 novozaraženih koronavirusom

U Federaciji Bosne i Hercegovine koronavirus potvrđen je kod 97 osoba, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj, potvrđeno je iz Štaba federalnog ministarstva zdravstva.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.085 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.027 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1.003 slučaja-oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 55 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata, radi se o muškoj osobi iz Kalesije (1949 godište).

Kako saznaje portal Klix.ba, najveći broj je zabilježen u Tuzlanskom kantonu – njih 47, a samo 35 je potvrđeno u Tuzli.

Također, prema današnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Obrađeni su rezultati za 298 testiranih osoba. Niti jedna osoba nije izliječena.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirana je 21 osoba, sve su vitalno stabilne i niko od njih nije na respiratoru, dok ih je u istom periodu petero otpuštenih.

Prema današnjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata potvrđeno je 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Tokom vikenda u SKB Mostar testiran je 291 uzorak, od kojih su četiri pozitivna u HNK i to Mostar (2), Stolac (1) i Konjic (1).

Republika Srpska

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska registrovan je 31 slučaj zaraze koronavirusom, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Radi se o osam muških i 23 ženskih osoba, od kojih je 11 mlađe, 19 srednje i jedna osoba starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, 17 osoba je iz Bileće, po tri iz Ljubinja i Zvornika, dvije iz Laktaša i po jedna iz Prijedora, Banje Luke, Trebinja, Šamca, Bosanske Gradiške i Čelinca.

Institut je entitetskom štabu predložio raspuštanje karantina, tj. da osobe, u skladu s procjenom, se šalju u kućnu izolaciju te da se za nove zaražene određuje kućna izolacija.

U ovom trenutku u bolnicama Republike Srpske su 133 osobe, a njih pet su na respiratorima. Također, od ukupnog broja oboljelih, njih 59 posto se uspješno oporavilo.

Pročitajte...