U Breškama počela 20 Međunarodna likovna kolonija

Sinoć je otvorena Međunarodna likovna kolonija Breške. Ova kulturna manifestacija 20 po redu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Tuzla okupila je 13 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske.
Zoran Kruta likovni umjetnik iz Crne Gore, prvi je put na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške i ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zadovoljan je organizacijom i iznenađen ljepotom prirode.
Prvi put na koloniji u Breškama je i Nevenka Šarčević iz Hrvatske. Ne bez razloga. Ova historičarka umjetnosti iz Zagreba upoznaće se sa historijom i kulturom brežačkog kraja.
Međunarodna likovna kolonija Breške koja ove godine slavi značajnu 20 godišnjicu postala je prepoznatljiva u regiji.
Ove godine program Likovne kolonije u Breškama obogaćen je dodatnim sadržajima. Jedan od njih je i okrugli sto posvećen značaju Likovne kolonije u Breškam, a nakon kojeg će biti izdata i monografija.
Za dvije decenije Likovna kolonija u Breškama iznjedrila je više od 700 vrijednih umjetničkih djela. Od važnosti i podatak da se jedan dio umjetničkih djela proda i novac iskoristi u svrhu stipendiranje najboljih studenata i đaka, što je, prema riječima Nikole Čiče, predsjednika HKD “Napredak”  značajan dio misije njihove misije.

 

Pročitajte...