U Federaciji BiH 10.347 registriranih s oboljenjima sličnim gripi

SARAJEVO, 15. januara (FENA) – U Federaciji BiH trenutno ima 10.347 registriranih pacijenata sa oboljenjima sličnim gripi, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako za Fenu pojašnjavaju, sezonska gripa je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine.

– Gripa je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko deset posto europske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti – rečeno je.

Virus gripe se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, te zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvata mnogo ljudi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po cijelom svijetu).

Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Preporučuju da se liječniku treba javiti ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

Ističu da antibiotici nisu učinkoviti jer je gripa virusna bolest, te da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

Zbog promjena koje se stalno dešavaju kod virusa gripe, sastav vakcine se svake godine mijenja, za svaku hemisferu ponaosob.

Vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u oktobru, odnosno u ranu jesen, prije širenja virusa gripe, budući da su potrebne dvije sedmice da se zaštitna antitijela razviju u organizmu.

Iz Zavoda vakcinaciju preporučuju osobama starijim od 65 godina, osobama oboljelim od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji sudjeluju u njezi bolesnika, te svima koji žele da smanje rizik od bolesti.

(RTVTK/FENA) M.L.

Pročitajte...