U Glogovoj obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

Polaganjem cvijeća na spomen-ploču i učenjem Fatihe danas je u Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila.

Predsjednik MZ Glogova Mustafa Golić je preživjela žrtva tokom napada na Glogovu, a danas se prisjetio tog dana rekavši da je 9. maja 1992. godine u ranim jutarnjim satima počeo napad na goloruki narod, te da je ubijanje izvršeno u tri veće faze.

– Prva faza ubijanja je bila ispred kuća mještana, a druga faza se desila u centru sela gdje su izdvajali muškarce i ubijali. Ubice su naređivali da tijela ubijenih nose po dva stanovnika MZ Glogova prema rijeci. Oni koji su nosili tijela su nisu vratili, jer su ubijeni. U toj grupi ubijenih je bio i moj otac Šerif Golić i nikada nisam pronašao njegove posmrtne ostatke – kazao je Golić.

Kako navodi, treća faza streljenja je bila kod džamije gdje je ubijeno 25 ljudi, a među njima je bilo i djece.

-Na današnji dan je ubijeno 65 ljudi među kojima je bilo i djece. Nas četvero je to preživjelo – Ibrahim Delić, Šećo Delić, Mušan Talović i ja. Još smo živi Mušan Talović i ja. Ibrahim Delić je umro, a Šećo Delić je poginuo prilikom oslobađanja MZ Glogova. Od 65 ubijenih, oko 40 je pronađeno i sahranjeno, dok se za njih 25 još traga – kaže Golić.

Naglašava da se ovaj zločin ne smije zaboraviti te da pored Miroslava Deronjića koji je osuđen za ovaj zločin, i drugi počinioci moraju odgovarati.

Bratunčanin Rifet Ibišević kaže da nije zaboravio 9. maj 1992. godine. Na današnji dan su ubijeni njegovi rođaci, od 65 ubijenih, 26 ih je Ibiševića.

– U normalnom svijetu Evropa slavi 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, a taj dan su fašisti došli u Glogovu da ubiju jedan narod. Mi nismo zaboravili zločin koji se desio, ali učinit ćemo sve da se vrati normalan život u ovo mjesto – kazao je Ibišević.

Predsjednica Udruženja “Žene Podrinja“ Bratunac Šuhra Sinanović kaže da je na današnji dan 1992. godine ubijen njen maloljetni amidžić sa školskim drugom, te mnogobrojna rodbina.

– Sutra obilježavamo stradanje Bošnjaka u Suhoj i biće proučen tevhid za 38 ubijenih. U petak ćemo posjetiti igralište u Bratuncu, mjesto odakle su odvedeni naši najmiliji. Zatim ćemo sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drina baciti 603 crvene ruže koje simbolizuju krv. Nakon toga ćemo posjetiti grobnicu u Redžićima gdje su ekshumirane 22 osobe, dvije žene i 20 muškaraca – rekla je Sinanovićeva.

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice zločina u Mjesnoj zajednici Glogova prisustvovao je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.