U Gornjoj Kalesiji 1. juna kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija 1. juna ove godine bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku u periodu od 1992. do 1995. godine.

– Do sada je identificirano i spremno za ukop šest tijela žrtava – saopćio je predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje kolektivne dženaze Mustafa ef. Muharemović na sjednici održanoj u Medžlisu Islamske zajednice Zvornik.

Postoji mogućnost da će do termina ukopa biti pripremljeno još nekoliko tijela, ali za sada šest identifikovanih je konačan broj.

Po Muharemovićevim riječima, manifestacija obilježavanja 24. godišnjice zločina u Zvorniku bit će obilježena u svim mjestima stradanja na području zvorničke općine.

Ove godine će, pored kolektivne dženaze, obuhvatiti posjetu stratištima u Pilici, Drinjači, Crnom Vrhu, Klisi i drugim mjestima, primjeren vjerski program sa tevhidima i mevludima u svim džematima, okrugli sto na temu dokumentovanja zločina i marš stazom kojom je iz nekoliko sela oko Bijelog Potoka u smrt odvedeno 665 zarobljenih civila.

Predstavnici Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik Ahmet Grahić i Hakija Smajlović, saopćili su imena žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukupani u Gornjoj Kalesiji 1. juna 2017.

Izrazili su nezadovoljstvo dinamikom identifikacija i ekshumacija, kazavši da očekuju da u narednih mjesec dana bude pripremljeno još nekoliko tijela, te da će u narednim mjesecima biti poduzeti ozbiljni koraci kako bi se pitanje identifikacija razmatralo na najvišem nivou.

Potvrdili su da će 1. juna biti ukopani: Asim (Avdo) Buljubašić rođen 1940. u Zvorniku;  Ibrahim (Abdulah) Mehinagić rođen 1952. u Zvorniku; Šaha (Huso) Ajanović, dj. Huseinović, rođena 1928. u Samarima; Murto (Muzafir) Hajdarević rođen 1956. u Gušterima, Meho (Ešef) Mustafić rođen 1954. u Drinjači i Hasiba (Kadrija) Arifović, dj. Manjić, rođena 1930. u Kamenici, sa zadnjim prebivalištem u Memićima.

Pročitajte...