U Gradačcu počele aktivnosti na sanaciji Kule Husejn Kapetana Gradaščevića

U Gradačcu su potpisani ugovori za izradu tehničke dokumentacije za kompleks Kule Zmaja od Bosne. Time je napravljen prvi korak ka rekonstrukciji jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH, uz saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kula Husein kapetana Gradaščevića zaštitni je znak i prepoznatljiv simbol Gradačca. Objekat čuvene Gradine zajedno sa sahat kulom, karaulama i ostalim dijelovima kompleksa teško odolijeva zubu vremena, zbog čega se posljednjih godine intenzivno govori o potrebi rekonstrukcije i zaštite. Nakon pribavljenje saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i provedene procedure izbora izvođača, u gradskoj upravi u Gradačcu postpisana su dva ugovora o izradi tehničke dokumentacije ukupne vrijednosti 193.000 KM.

Ovaj zahtjevan zadatak povjeren je Arhitektonskom ateljeu Ambijent iz Tuzle, čiji tim ima iskustva u radu na projektima sanacije objekata kulturno-historijskog naslijeđa. Svjesni su kompleksnosti preuzetog projekta za šta su rokovi 90, odn. 120 dana.

U gradskoj upravi ovaj korak smatraju izuzetno važnim jer se time, svesni su, započinje višegodišnji projekat obnove i stavljanja u punu funkciju kompleksa gradačačke Gradine.

Idejni projekat sanacije i revitalizacije ovog historijskog kompleksa u cjelini, zajedno sa najavljenim geofizičkim istraživanjima, trebao bi definisati buduće zahvate, namjenu i način njegovog korištenja. Tek tada bi se mogla procijeniti i potrebna sredstva, ali i način njihovog osiguranja, što će imati ključnu ulogu u cijelom postupku.