U Gradačcu počeo Sajam organskih proizvoda Etno-eko BiH

Više od 30 proizvođača organskih proizvođača sa područja BiH okupilo se danas na osmom sajmu organskih proizvoda u Gradačcu “Eko- etno BiH”, u organizaciji Saveza udruženja “Mreža žena-Veliko srce u BiH”. Svoje proizvode tokom dva dana trajanja sajma predstavit će organski proizvođači i prerađivači voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, meda i pčelinjih proizvoda. Posjetioci će moći vidjeti proizvode uzgojene i prerađene na tradicionalnan način u našoj zemlji a bit će održano i nekoliko stručnih edukacija.

Emsedin Orhan  je na sajam došao  iz Visokog.  Bavi se grnčarstvom i to već skoro pola vijeka. Živi isključivo od ovog zanata, a sajmove poput gradačačkog Eko etno obilazi često kako bi, kako kaže,  održao u životu jedan od tradicionalnih zanata naše zemlje.

“Volio bih samo da država zaštiti ovaj proizvod. Ovo je najstariji zanat na svijetu , čim je čovjek postao, morao je napraviti iz čega će jesti, tako je započelo i grnčarstvo”, priča.

I firma Herceg iz Novog Travnika posjetiocima sajma je ponudila svoje proizvode- ljekovito bilje i jagodičasto voće. Rade za domaće i strano tržište.

“Uglavnom više se trudimo da naše proizvode plasiramo u našoj zemlji. Naš slogan je Naš proizvod našim kupcima”, kaže Lezeta Herceg, vlasnica.

Organizatori su i ove godine potrudili da svi posjetioci tokom dva dana sajma, na jednom mjestu vide svo bogatstvo i potencijale u oblasti organske i tradicionalne proizvodnje.

“Iz godine u godinu nas je sve više, mada situacija je je takva kakva jeste i nije sjajno nikome ali pokušavamo da upravo ovdje prikažemo najbolje što postoji u našoj proizvodnji  i očuvanju naše tradicije”, istakla je Almasa Huskić, predsjednica Saveza udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH”.

Eko etno sajam proglašen je manifestacijom značajnom za Kanton. Ipak,  još se treba raditi na uspostavljanju izvoza organskih proizvoda  i plasmanu na evropsko tržište. Ponovo je naglašeno da potencijala imamo a potražnja je velika.

“Evropa vapi za ovakvim proizvodima. U svakom slučaju, Ministarstvo, Vlada TK i Tutističke zajednice  TK će i dalje da finansijski podržavati ovakve i slične sajmove”, naglasio je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK.

Tokom sajamske manifestacije bit će održane i edukacije o “Medu i pčelinjim proizvodima”  te  “Zelenoj ekonomiji u BiH- mogućnostima i šansama”.