U Gradačcu pušten u rad prečistač otpadnih voda

Svečanim presijecanjem vrpce, načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić i veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalník ozvaničili su početak rada postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu.

Vrijednost projekta je oko tri milijuna maraka, od čega je Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije, donirala opremu u vrijednosti od oko milijun eura, a preostala sredstva osigurali su Federalni fond, županijsko Ministarstvo za zaštitu okoliša i Općina Gradačac.

– Puštanje u rad ovog prečistača ne doprinosi samo boljitku građana nego i razvoju gospodarstva na ovom području, jer mnogi naši izvoznici svoje međunarodne ugovore, između ostalog, baziraju i na tretmanu otpadnih voda koji je vezan za ovaj prečistač – kazao je načelnik Dervišagić.

Dodao je da je zahvaljujući uspješnoj implementaciji projekta s veleposlanstvom Republike Češke potpisan novi memorandum o suradnji na nastavku projekta, vrijedan oko milijun eura, a radi se o izgradnji kanalizacijske mreže u mjesnim zajednicama koje gravitiraju tom području.

Veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalnik kazao je kako njegova zemlja u BiH trenutačno donira 35 projekata.

– Moram reći da je ovaj projekt najuspješniji od njih i sretan sam da su Republika Češka i naše veleposlanstvo pomoglo i podržalo Općinu Gradačac tijekom ovog projekta – istaknuo je.

Projekt prečistača otpadnih voda u Gradačcu dobitnik je nagrade “Zlatni javor”, kao jedan od šest najboljih ekoloških projekata u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu, koju dodjeljuje Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije “Jahorina film festival”.

Pročitajte...