U haremu Alipašine džamije obavljeni dženaza i ukop Zejda Dukmenića

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas su obavljena dženaza i ukop Zejda Dukmenića, borca Armije Bosne i Hercegovine, patriote, istaknutog  bosanskohercegovačkog sportiste i trenera, koji je preminuo 11. februara u 54. godini.

Više stotina saboraca, prijatelja iz cijele BiH, predstavnika drušveno-političkih i sportskih institucija dostojanstveno se oprostilo od Dukmenića, kao je dao veliki doprinos u odbrani države. Džanazi su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Federelni ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević, zastupnik u  Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović i drugi.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komandir čete vojne policije Crnih labudova, elitne jedinice Armije RBiH, sa činom natkapetana.  Njegova uloga u odbrani BiH bit će upamćena među saborcima, ali i brojnim građanima i patriotama.

Džanazu je predvodio Harun ef. Hodžić, Dukmenićev saborac u Crnim labudovima, koji je naglasio “da je Zejd bio dobar čovjek, veliki gazija, borac u redovima Armije RBiH za našu slobodu”.

– Živio je za Bosnu i Hercegovinu, svim svojim bićem pokazivao je  kako se voli Bosna i Hercegovina,  kako se treba izgrađivati Bosna i Hercegovina i kao se za nju treba žrtvovati – kazao ef. Hodžić.

Podsjetio je da je Dukmenić kao pripadnik Crnih labudova bio i pratilac predsjednika Alije Izetbegovića u njegovim izlascima iz opkoljenog Sarajeva tokom posjeta slobodnim teritorijama širom BiH.

U dugogodišnjoj sportskoj karijeri Dukemić je bio višestruki prvak Njemačke i bivše Jugoslavije u taekwondou.

Nakon rata u uspješnoj trenerskoj karijeri obavljao je dužnosti selektora takewondo reprezentacije BiH od 1996. do 2004. godine, a najbolje takewondoiste naše države predvodio je na više od 60 velikih međunarodnih takmičenja. Jedan je od osnivača Taekwondo saveza BiH, u kojem dugi niz godina bio predsjednik.

Dukmenić je bio i osnivač Teakwondo akademije koja nosi njegovo ime, u kojoj je tokom više od dvije decenije rada podigao i trenirao brojne vrhunske taekwondiste naše zamlje i bio jedan od najzaslužnijih za razvoj ovog sporta u BiH.

Pročitajte...