U Jablanici danas blokada magistralnog puta M-17

Predsjednik udruženja privrednika Jablanice Jusuf Džafić za Klix.ba je rekao da će se mirno okupljane održati u 15 sati na magistralnom putu radi neispunjavanja njihovih zahtjeva zbog radova na rekonstrukciji tunela Crnaja koje izvodi JP Ceste FBiH.

Traže da im se dostave tačan plan obustave saobraćaja i alternativna rješenja za gradnju, jer kako kaže zbog ovog projekta postoji velika prijetnja negativnog utjecanja na život i poslovanje građana Jablanice.

“Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali ovo je jedini projekat bez alternativnog rješenja i tražimo samo da nam neko napismeno kaže koliko će trajati obustavljanje saobraćaja. Ništa se nije na vrijeme završilo u ovoj zemlji i strahujemo da neće ni ovo”, rekao nam je Džafić.

Dodaje kako su se mjesecima nadležnim institucijama zbog ovog problema obraćali u nekoliko navrata, ali da nikada nisu dobili odgovor, te da su na blokadu prometnice primorani, kako bi skrenuli pažnju na moguće posljedice koje bi mogle biti nesagledive.

Privrednici insistiraju da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažu da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja s koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

Pročitajte...