U januaru evidentiran blagi pad broja migranata u odnosu na decembar

Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za januar 2021. godine. Službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 173 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. Vlada je danas donijela i odluku kojom je usmjeren preostali dio novca po Ugovoru o dodjeli potpore iz Budžeta Federacije iz jula 2020.godine.

Odlukom Vlade TK preostali dio novca koji je TK prošle godine dobio od MMF-a u iznosu od skoro 19 miliona KM, usmjeren je na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona. Dominantan dio ovog novca bit će usmjeren za finansiranje prava iz oblasti socijalne zaštite i dopunskih prava iz oblasti boračko – invalidske zaštite.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za januar 2021. godine. Prema tom izvještaju službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 173migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil. U odnosu na decembar prošle godine, kada je evidentirano 255 migranta, radi se o smanjenju evidentiranih migranata za njih 53.

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala komandanta, načelnika i članove Kantonalnog štaba civilne zaštite. Današnjim Zaključkom Vlada TK je zadužila sve kantonalne organe koji procedure zapošljavanja provode putem Agencije za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine da, obzirom da nisu poštivali Zaključke Skupštine TK o zabrani zapošljavanja i obustavljanja daljeg vođenja postupaka, obustave sve dalje aktivnosti na provođenju javnih oglasa i konkursa koje su započeli, a još uvijek nisu okončali po datim saglasnostima nadležnih organa u prošloj godini ili od ranije, kao i eventualnih saglasnosti koje su date do 26.januara 2021.godine, vezujući se za data mišljenja i obezbijeđena sredstva iz Budžeta TK za 2020.godinu, te da iste u smislu važećih propisa ponište. U onim slučajevima gdje se novo zapošljavanje procijeni kao neophodno institucije moraju obnoviti procedure traženja saglasnosti i mišljenja nadležnih ministarstava, odnosno Vlade Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 40.000,00 KM Razvojnom programu Ujedinjenih nacija u BiH u svrhu sufinansiranja nabavke fiksnog RTG uređaja za potrebe JZU Dom zdravlja Živinice i uređaja za mamografiju za potrebe JZU Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla. RTG uređaj je potreban JZNU Dom zdravlja Živinice zbog epidemiološke situacije na području Kantona izazvane epidemijom virusa COVID-19 i povećanim brojem oboljelih od respiratornih oboljenja, dok je mamografski aparat potreban JZNU Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla imajući u vidu da je karcinom dojke jedan od najčešćih malignih neoplazmi na području Kantona.

Pročitajte...