U JUNU VOJNA VJEŽBA: U BiH stižu vojske iz SAD-a

Federalna uprava policije raduje se dolasku pripadnika Vojske SAD radi učešća u vježbi ”Jackal Stone 2017”, a koja će se održati u BiH u junu 2017. godine. Ova bilateralna vježba će koristiti realni operativni scenario u cilju poboljšanja interoperabilnosti između BiH – SAD.

U vježbi će učestvovati približno 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih ustanova iz BiH i SAD. Vježba će pripremiti učesnike za provođenje potencijalnih operacija sa partnerskim snagama, te interresornim organizacijama kroz razmjenu taktičkih i doktrinalnih znanja.

BiH i SAD blisko sarađuju u sferi sigurnosti, te pozdravljaju ovu priliku za dalje jačanje tih odnosa  kroz povećanje stepena njihove interoperabilnostika partnerskih država u cilju bolje reakcije na potencijalna sigurnosna pitanja.

Iako je scenario vježbe osmišljen tako da odražava relevantne sigurnosne izazove, on nema nikakve veze sa stvarnim događajima. Lokalni zvaničnici su odobrili sve aktivnosti i manevre da bi se osigurala bezbjednost ljudi u BiH.

Vježba ”Jackal Stone 2017” je dio programa zajedničke obuke i vježbi Evropske komande vojske SAD, čiji je cilj poboljšanje interoperabilnosti sa savezničkim i partnerskim državama, te podrška trenutnim operacijama, navode iz Federalne uprave policije.

Pročitajte...